Станете по-добър лидер с 4 стъпки

Да открием правилния път
Да открием правилния път
Снимка: Shutterstock

Един от най-големите митове за лидерството е, че да бъдеш лидер е трудно. Съгласен съм, че някои хора усложняват излишно лидерската работа и че има такива, които просто не знаят как да ръководят, но това не означава, че лидерството само по себе си е трудно.

Да бъдеш лидер може да е изключително лесно и затова реших да споделя с вас 4 лесни стъпки, които може да предприемете още днес, за да станете по-добър ръководител и да подобрите вашето влияние и резултати.

1. Усмихвайте се повече

Когато се усмихвате повече, вие създавате една по-позитивна атмосфера, която неизменно създава положително отношение както към самите вас, така и към вашите служители и колеги. Честото усмихване помага за изграждането на по-силна връзка с вашите екипи и ви кара да изглеждате по-достъпни. Освен това,  усмивката е заразна: когато се усмихвате на някого, обикновено той ви отвръща със същото, а ефектът се отплаща многократно.

На биохимично ниво усмихването води до освобождаване на ендорфини и серотонин, известни още като хормони на щастието. Ендорфините са естествени болкоуспокояващи, които могат да се борят със симптомите на различни заболявания, преди те да навредят на вашия организъм. Подобно е и действието на серотонина, който действа като антидепресант, помагащ за намаляването на стреса.

Както вече казахме, усмихването ви кара да изглеждате по-достъпни, а хората не харесват лидери, които се държат дистанцирано и студено с останалите. Усмихвайте се на всички хора с които се срещате, а не само на шефовете, пред които отговаряте. Това ще превърне усмивката във важна част от вашата идентичност.

2. Слушайте повече

Когато слушате повече, вие отдавате на служителите си нужното уважение и показвате, че цените тяхното мнение, което помага за изграждането на уважение и доверие към вас като лидер. Това не означава да приемате всички дадени съвети и предложения, но когато изслушвате идеите на вашите екипи, те се чувстват по ангажирани и отдадени на работата. Когато говоря за слушане, не става въпрос само за официалните срещи, а и за времето, което отделяте на хората в неформални ситуации, като например, когато се срещнете с ваш колега при машината за кафе.

Като допълнителен бонус , в тези моменти може да чуете нещо наистина ценно, тъй като хората на предните линии често знаят повече от мениджърите за належащите проблеми, които трябва да бъдат разрешени възможно най-бързо.

Забелязал съм, че когато съм показвал готовност да изслушвам своите служители, те сами започват да ме търсят и да ми носят ценна информация, която ми помага да обърна внимание на конкретни проблеми, преди да са се превърнали в истински кризи.

3. Говорете повече

Най-важната част от работата на лидера е комуникацията. Когато давате на екипа си някаква задача, освен обичайните изисквания и очаквани резултати, казвайте на хората защо тази задача е важна. Помогнете им да разберат целта и значението на това, което правят, и ако е възможно, защо то е важно и за тях. Колкото повече хора разбират какво трябва да се направи и защо, толкова по-голяма е вероятността да работят отговорно за общия успех.

Важно е да не казвате това само веднъж, а да повтаряте посланието си многократно, за да подчертаете неговата значимост. Редовно споделяйте целите на фирмите, представянето на компанията и приноса на служителите.

Когато общувате по-често с вашите служители, те започват да чувстват, че тяхната роля е важна за цялостното представяне на компанията, а това ги прави по-ангажирани и мотивирани за работа.

4. Хвалете повече

Всеки иска да знае, че е свършил добра работа и че тя е допринесла за успеха на компанията. Хваленето е един лесен и ефективен начин да постигнете точно това. То помага за изграждането на самоуважение у вашите служителите, което според пирамидата на Маслоу е една от най-важните човешки потребности.

Похвалата може да бъде нещо елементарно като просто да кажете „добра работа“ или „благодаря ви“. Не е нужно похвалата да бъде под формата на нещо грандиозно, защото дори най-малкото признание оказва огромно въздействие върху хората, които го получават. Аз вярвам, че когато признавате и оценявате постиженията на вашите служители, те са по-склонни да ги повтарят и да надскачат себе си, защото знаят, че това няма да остане незабелязано.

Освен това  вие разполагате неограничен ресурс от фрази като „добра работа“ и „гордея се с теб“ , чието изричане не струва абсолютно нищо, но може да ви донесе невероятни дивиденти.

Тези четири прости стъпки са достатъчни, за да спечелите уважението и доверието на вашите служители и да вдъхновите и мотивирате екипа си да даде най-доброто от себе.

Гордън Тредголд, основател на Gordon Tredgold LLC, за Inc.com

Източник: http://www.manager.bg