4 фрази, които саботират вашия успех

4 фрази, които саботират вашия успех
4 фрази, които саботират вашия успех
Снимка: Shutterstock

Всички знаем, че шансовете ни за успех в бизнеса могат да бъдат повлияни позитивно или негативно от нашите взаимоотношения с останалите, хранителни ни навици, съня и физическите упражнения. Това, което повечето хора пренебрегват, е ролята на ежедневния език.

Независимо дали става въпрос за започването на по-здравословен начина на живот, изграждането на бизнес или някаква друга цел, успехът ви не се базира само на усвояването на определени умения и знания, но и на психическата ви нагласа. Думите са по-силни, отколкото осъзнаваме.

Може да сте най-талантливият, интелигентен и уважаван специалист във вашата област, но ако не подбирате добре думите си ще дойде момент, в който сами ще саботирате собствения си напредък.

Без значение дали го забелязвате или не, думите и фразите, които използвате, могат да изразят чувство на съмнение, несигурност и липса на самочувствие.

Когато започнах да обръщам повече внимание на езика, който използвам всеки ден, осъзнах, че речникът ми не отговаря на амбициозните цели, които си бях поставил. Несъзнателно аз си създавах вътрешен конфликт.

Имайки това предвид, успях да премахна от речта си 4 фрази, които създават най-големите пречки пред успеха. Ето ги и тях:

1. „Може би…”

Това е фраза, която любезните хора използват често, за да не обидят своя събеседник. Всъщност, по този начин вие казвате на ответната страна, че нямате никакво намерение да направите това, за което сте говорили.

Когато консултирам моите клиенти, елиминирам фразата „може би“ и отговарям с „да“ или „не“, защото истината е, че няма средно положение. В много случаи използваме „може би“, когато се страхуваме просто да кажем „не“.

Виждали ли сте някога човек да променя живота си, като казва, че „може би“ ще предприеме някакви мерки? Аз не съм и бих се обзаложил, че никога няма да го видя.

В бизнеса, както и в преследването на всяка друга цел, трябва да сте напълно сигурни в себе си и в решенията, които вземате ежедневно. Ако не сте, другите ще забележат вашата липса на увереност и ще изгубят вярата си във вас.

Поемете ангажимента да премахнете фразата „може би“ от вашия речник и поискайте същото от хората, с които общувате. Времето е прекалено ценно, за да го губите с „може би“.

2. „Ще опитам“

Всички сме чували изрази от рода на: „Ще опитам да завърша този проект до четвъртък“ или „Ще опитам да започна да се храня по-здравословно“. Самият аз съм ги използвал неведнъж.

Тази фраза обикновено се използва, когато искаме да се отървем от някакво задължение, което не намираме за особено приятно. С други думи, фразата „ще опитам“ ни пречи да поемем сериозен ангажимент. Няма как да постигнете успех в каквото и да е било начинание, ако не сте ангажирани.

Ако искате да бъдете наистина успешни, заменете „ще опитам“ с фразата „ще го направя“, която няма да ви остави място за колебания и отказ.

3. „Искам“

На пръв поглед може да изглежда, че тази дума е напълно безобидна част от нашия речник. Все пак не трябва ли да знаем какво точно искаме от живота и бизнеса?

Разбира се, това е така, но тази дума не ни помага по никакъв начин да постигнем желанията си и не носи нужния емоционален заряд, за да ни мотивира да продължим напред. Освен това, тя изразява определена липса в нашия живот.

Вместо да казвате: „Искам да се храня по-здравословно“ или „Искам да спечеля един милион долара“, започнете да казвате „Ще се храня по-здравословно“ и „Ще спечеля един милион долара“.

Освен че ви дава повече контрол върху крайния резултат, тази малка промяна е пример за активен език, който внася емоция, сигурност и яснота в ситуацията.

4. „Скоро“

„Скоро ще напиша книга“ и „Скоро ще започна бизнес“, бяха два от любимите ми изрази. Това е чисто и просто  отлагане, защото то веднага поставя дейността в близкото бъдеще, без дa уточнява конкретна дата или срок(което означава, че никога няма да го направите).

Отлагането може да показва две неща: че сте затрупани с прекалено много задължения и работа или че това начинание не е особено важно за вас.

Ако това, което отлагате с думата „скоро“, е наистина важно за вас, то това показва, че трябва да се отървете от други неща, които в този момент не са от особено значение и не ви помагат да стигнете до желаното място в живота и бизнеса.

Нашите думи имат силно влияние, което често пренебрегваме в полза на външни фактори и стратегии. Пътят към постигането на всяко начинание обаче започва в самите нас, и по-точно с нашия език, защото думите ни влияят и може или да ни попречат или да ни помогнат да постигнем целите си.

Джулиан Хайес II, автор на „Body Architect”, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/