6 лидерски стратегии за по-добър баланс между кариерата и личния живот

6 лидерски стратегии за по-добър баланс между кариерата и личния живот
6 лидерски стратегии за по-добър баланс между кариерата и личния живот
Снимка: Shutterstock

Преди около седмица представих годишния бизнес план на нашата компания на моя екип, споделяйки амбициозната цел за растеж и конкретни стъпки и действия, които трябва да бъдат предприети през годината.

Този план повдигна много въпроси, в основата на които беше може би най-важната тема за всички служителите: балансът между професионалния и личния живот.

Едно от най-големите предизвикателства за всяка компания в света е намирането на отговор на въпроса как да постигнат своите бизнес цели без да претоварват служителите си.

Предвид факта, че колкото повече работят, толкова повече пари изкарва компанията, много лидери са готови да накарат служителите си да работят по 60 часа на седмица, за да постигнат желаните финансови резултати.

Аз обаче вярвам, че балансът между професионалния и личния живот трябва да бъде неразделна част от всяко трудово споразумение и че служителите не трябва да жертват свободното си време, за да бъдат успешни в работата.

Истината е, че проблемът идва от лошото управление. Компаниите, които имат компетентно ръководство, не изпитват нуждата да претоварват своите служители, за да бъдат финансово рентабилни.

Това са 6 стратегии за създаване на организация, която е не само продуктивна, но и балансирана:

1. Осигурете нужните ресурси

Един екип от осем души никога няма да може да свърши работата на 10 или 12 служители, без значение колко часа извънреден труд влага в задачата.

Нашата фирма има модел, който анализира ресурсите, от които се нуждаем, за да постигаме целите си, и ни помага да вземем решение за това колко специалисти на свободна практика може да използваме и колко трябва да бъдат нашите служители на пълен работен ден.

Понякога закъсняваме с наемането на нови работници, което създава допълнителен стрес в компанията, но винаги знаем какъв ход трябва да предприемем, когато натоварването стане прекалено голямо.

2. Задайте ясни очаквания

Една от причините хората да губят време в безцелно прескачане от задача на задача идва от факта, че те не са съвсем наясно върху кой проект трябва да насочат вниманието. Определете това, което наистина има значение, за да подобрите продуктивността на компанията и да постигнете индивидуален успех. Бъдете конкретни в определянето на „доброто“ представяне и на „страхотната“ работа.

3. Помогнете на служителите си в приоритизирането на задачите

Ако всичко изглежда еднакво важно, нямате приоритети. Трябва да можете да разграничите задачите от критично значение от тези, които могат да бъдат отложени във времето(или да бъдат свършени бързо). Опитайте се да определяте приоритетите на вашия екип възможно най-често(поне веднъж в седмицата).

4. Въведете по-гъвкаво работно време.

Нашата компания цени високо сътрудничеството и ние предпочитаме служителите ни да са в офиса през по-голямата част от работния ден, но в момента опитваме да стане по-добри в две неща, които помагат на хората да намерят по-добър баланс между професионалния и личния живот: работата от разстояние и гъвкавото работно време.

Преди няколко дни един от нашите служители започна работа доста по-рано от обичайното, за да може да си тръгне по-рано и да присъства на важна лична среща. Друг колега беше настинал и трябваше да си остане вкъщи, но това не му попречи да работи (най-вероятно по пижама).

5. Създайте политика за почивки и отпуски

Направете така, че служителите ви винаги да се възползват от почивките, които по право са техни. Ние даваме дълги отпуски и насърчаваме хората да ги използват, защото знаем, че това е най-добрия начин да избегнем прегарянето.

6. Дайте личен пример.

Иначе казано, трябва да подкрепите думите си с действия. Например, доскоро аз ставах по средата на нощта, за да изпращам работни имейли на хората от моя екип. Сега чакам поне до 7 сутринта(знам, и това е рано, но промените отнемат време) преди да ги потърся. Освен това опитвам по-често да си вземам почивки, въпреки че това продължава да е сравнително трудно за мен.

Алисън Дейвис, съавтор на книгите „The Definitive Guide to HR Communication“ и „Your Attention, Please“, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/