Животът за съжаление не е низ от страхотни моменти

Импровизацията създава по-добри лидери
Импровизацията създава по-добри лидери
Снимка: Shutterstock

В повечето случаи, мениджърите, които консултирам, идват при мен, търсейки съвет за бързо и лесно решение на някакъв проблем и за преодоляване на препятствие, което се е изпречило на пътя им към успеха. В крайна сметка, техният интерес започва и свършва с намирането на начини да постигнат по-бързо и с възможно най-малко затруднения своите цели. Истината обаче е, че човек не расте нито в професионален, нито в личен план, с помощта на бързи и лесни решения.

Опитът ми като коуч ме е научил, че растеж се постига само с усърдна работа и тежка борба и че всяко значимо постижение идва след редица провали. Няма пряк път към постигането на желаните резултати, които да не оказва негативно влияние върху тяхното качество. Най-ценните неща в живота не идват лесно.

За да бъдете успешен лидер, трябва да приемете трудностите и провалите като неразделна част от пътя ви към успеха. Ето и няколко от добрите страни на провалите:

1. Провалът ни дава важни уроци

Чувството, което човек изпитва, когато най-накрая успее да постигне някоя своя цел е трудно за описване. И макар че успехът носи само позитивни и приятни вълнения, това не означава, че провалът е неговата пълна противоположност. Стига да не става въпрос за някаква критична грешка, която да саботира вашата кариера, провалът може да ви научи на много ценни уроци и да помогне за вашият професионален растеж. Лидерите, които познават отблизо провала, разполагат с ценни познания и опит, които не могат да бъдат придобити по друг начин.

2. Провалът изгражда устойчив характер

В живота няма нещо, което да допринася повече за изграждането на устойчив характер, колкото трудните битки и неуспехите. Устойчивостта по същество е способността да намерите нужната воля и мотивация, за да продължите да опитвате и да поемате рискове, когато сте изправени пред привидно непреодолими препятствия.

3. Провалът разкрива пълния ни потенциал

Докато не бъдете подложени на истинско изпитание, няма как да знаете до къде се простират реалните ви възможности. Провалът, от друга страна, може да разкрие пред вас способности и умения, които не сте предполагали, че имате. Всеки неуспех ви предоставя възможност да преосмислите докъде се простират границите на вашите възможности и да осъзнаете колко по-можещи сте, отколкото сте си мислили.

4. Провалът открива нови възможности

Нашата естествена реакция е да избягваме провалите, тъй като няма човек, който да иска да си усложнява допълнително живота. От друга страна, един живот, който е напълно лишен от трудности и препятствия, няма как да бъде пълноценен. Как бихте могли да различите доброто от лошото, ако никога не сте имали проблеми? В крайна сметка липсата на трудности и лесния живот може да може да ограничи вашият потенциал. Провалът ви предоставя допълнителни ресурси и подготовка, която да ви позволи да се възползвате от възможностите, които се откриват пред вас.

5. Провалът създава мотивация

Нищо на този свят не е толкова мотивиращо, колкото желанието да докажете, че можете да се справите с нещо, в което по-рано сте се провалили. Загубата мотивира хората да бъдат по-фокусирани и по-отдадени на начинанието, с което са се захванали.

6. Провалът носи различни ползи

Може да е трудно да видите всички положителни неща, които сте придобили при един провал, докато все сте подвластни на негативните емоции, свързани с този неуспех. С течение на времето обаче ще можете да видите всички позитиви, които сте успели да извлечете от този иначе тежък за вас период. Номерът е в това да прегледате събитията през призмата на вашия евентуален успех.

Ако искате да успеете, приветствайте провалите и никога не губете надежда, че един ден ще се справите по-добре. Така ще откриете, че във всяко неприятно преживяване крие и нещо положително.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Източник: https://www.manager.bg/