И навиците омръзват: Няколко идеи за житейски рестарт

Снимка: Shutterstock

Има моменти в живота, когато човек иска да тегли черта на всичко, да започне отначало, да промени живота си, да натисте бутона за рестарт. Промяната на прическата, пускането на брада или добавянето на нови цветове в гардероба не са решение. Всъщност трябва да разчупите стереотипите с които живеете, да промените установеното поведение, пишат редакторите на ABC Fact.

Прочетете следващите редове, за да намерите своя начин да промените живота си и да не повтаряте грешките от миналото.

1. Визуализирайте целите си.Визуализирането на желанията е първата стъпка към постигане на целите. Представете си ясно как се виждате след 5, 10 години.

Заемете удобно положение на тялото (може и да легнете) затворете очи. Представете си, че сте постигнали желаната позиция. Представете си начина на живот, който искате да водите, заобикалящата ви среда, свободното си време. Трябва да създадете пълна илюзия. Най-добре правете това веднага след като се събудите или преди да заспите. Просто мечтайте, но мечтайте правилно.

2. Задайте приоритети.Ограничете броя на целите. Твърде много цели и желания могат да попречат на успеха. Задайте си 5 – 6 цели, които искате да постигнете през следващите 90 дни. Защо 5 – 6? Защо 90 дни? Тъй като съзнанието не е в състояние ефективно да се справи с излишък от информация и защото за около 90 дни човек може да бъде силно фокусиран върху една важна цел. Не е чудно, че почти всички диети или тренировъчни програми са проектирани за около 90 дни.

3. Преразгледайте вашите ценности.За да определите вашите ценности – задайте си въпроса, какво е най-важно в този период от живота? Няма да можете да постигнете целта си, ако желанията ви не са в съответствие с вашите ценности. Когато променяте приоритетите си и съзнателно работите върху тях, променяте и поведението си и в резултат на това – резултатите. Всеки път, когато постигнете дадена цел, е време да изберете нова цел и да актуализирате списъка си с приоритети, за да го направите подходящ за новите постижения.

4. Учете.Ако ежедневието ви изглежда скучно, тогава е време да използвате мозъчните клетки. Изследванията показват, че опитът да се научи нещо ново забавя процеса на стареене на мозъка. Запишете нов курс, научете се да плетете или бродирате, запишете се на танци. Предизвикайте рутината. Включете нещо ново в ежедневната си практика.

5. Променете диетата си.Храненето е свързано с всички жизненоважни функции на тялото. Неправилната диета може да причини значителна вреда на човешкото здраве на всяка възраст. Опитайте се да намалите приема на нездравословни храни:снаксове, газирани напитки, мазни, сладки и пържени храни. Практиката на съзнателно хранене помага не само да разберете, какво ядете, но и носи ползи на тялото ви. Проучванията показват, че този подход към храненето значително подобрява настроението, намалява нивата на стрес, помага за развитието на здравословни хранителни навици и дори сваля излишните килограми.

6. Отървете се от боклука.За да се появи нещо ново в живота, първо трябва да се отървете от старото. Придържайки се към неща, които вече не са ви полезни в ежедневието, вие допълнително остойностявате миналото, което искате да загърбите. Старият живот е пълен с разочарования и неизпълнени надежди. Затова е най-добре да спрете да го съхранявате. Отървете се от всичко, което ви привлича към миналото. Изчистването на външната среда прави възможни вътрешните промени, освобождавайки огромно количество енергия за това.

7. Освободете миналото.Миналото е само момент. Не можете да го промените, но можете да го пуснете и да се освободите от него. Поради негативния си опит в миналото, човек таи погрешни схващания, той мисли: “Щом не успях в миналото, тогава няма да успея и в бъдеще”. “Да бъдеш тук и сега е това, което наистина има значение. Няма минало, няма бъдеще. Времето е много измамно нещо. Всичко, което някога ще бъде, е сегашният момент. Ние можем да извлечем известен опит от миналото, но не можем да го променим. Можем да се надяваме на бъдещето, но не знаем, ила ми го изобщо” – Джордж Харисън.

8. Бъдете полезни.Чудесен начин да рестартирате живота си е да допринесете за обществото. Изследвания откриват връзка между доброволната помощ, повишеното самоуважение и физическото здраве. Доброволчеството е чудесен начин да помогнете на другите да се чувстват добре. Можете да срещнете нови интересни хора, да откриете нови неочаквани страни. Има много начини да помагате на другите: да помагате на хората с увреждания, да се грижите за децата на работещите родители, да помагате за обществени услуги. Свържете се с някоя организация, има такива във всеки голям град.

9. Освободете се от необходимостта да контролирате всичко.Контролът е еволюционно оправдан и ни предпазва от неприятни изненади, включително и от опасни ситуации. Но не всичко може да е под наш контрол. Стремейки се да контролиртате всичко, изразходвате голяма част от енергията си за решаване на несъществуващи проблеми, за безпокойство за дребни неща и за опити да повлияете на ситуации, които са извън вашия контрол. Ако не можете да контролирате напълно ситуацията, тогава изпитвате вътрешен дискомфорт. Тези преживявания значително намаляват качеството на живот. Освободите ли се от необходимостта за контрол на всяка ситуация, ще можете да насочите енергията си в различна посока.

10. Прощавайте на хората и на себе си.Ако сте решени да рестартирате живота си, тогава трябва да се освободите от всички лични обиди. Да таите неприязън означава да губите сили. Обиждайки някого, обиждате себе си. Човек, който е горд и не може да прости, унищожава сам себе си, превръща се в жертва. Прошката не е щедър жест към човека, който ни е обидил. Прошката е освобождаване.

Никой не е съвършен, всеки има за какво да съжалява. Стремете се да се поучите и да анализирате грешките си от миналото. Прощавайте и на себе си.

Необходимо е да разберем, че сме съставени от навици. Следвайки определени навици, ние формираме нашия свят, нашата природа. И накрая, като магнит, привличаме съответните хора, събития и обстоятелства. Навиците създават и променят нашия характер. Променете навиците си и животът ви ще се промени.

Източник: https://www.manager.bg/