Предимствата на служителя с посивели коси

Качествата, по които ще разпознаете добрите лидери
Качествата, по които ще разпознаете добрите лидери
Снимка: Shutterstock

Не толкова отдавна назначих служител, който е с 20 години по-възрастен от мен. Въпреки че много хора ми казваха, че това е лоша идея, защото той е „твърде стар“ и няма да може да се впише в работната среда, аз реших да рискувам и да го приветствам в нашата компания. Както тогава, така и днес, сигурен съм, че взех правилното решение. Това са пет преимущества, които ще спечелите за вашата организация, когато наемете „възрастен човек“.

1. Получавате прозорливост и мъдрост

Назначаването на опитен служител може да ви спести множество грешки в бъдеще. Като млад и предприемач, последното нещо, от което имах нужда, беше друг неопитен професионалист, който тепърва се впуска в света на бизнеса.

Невероятно е, че има стартъпи с 10 или повече служители, всички от които на възраст между 20 и 30 години, които предпочитат да се учат в движение от своите грешки и неуспехи, вместо да привлекат поне един опит професионалист, които може да им спести стотици хиляди долари само със своето присъствие.

Всеки прави грешки в един или друг момент, защо не наемете някой, който вече е направил тези грешки и си е взел поука от тях?

2. Не получавате служител, който се съгласява със всичко

По-възрастните и опитни служители не са склонни да приемат всяко изказване на своите ръководители като необорима истина. Ако познавате лидери, които избягват да назначават „своенравни“ служители, които защитават своята гледна точка и не се страхуват да изразят мнение, най-вероятно знаете, че те не сред най-успешните хора в бизнеса.

Ако търсите някой, който да кима с глава и да пази мнението си за себе си, ще трябва да се насочите към някой по-млад и неопитен. Ако обаче търсите човек, който да ви предложи различна гледна точка и ценни съвети, то тогава е най-добре да наемете някой, който има малко повече години зад гърба си.

3. Ще управлявате по-малко

Както е казал американският предприемач Лий Якока: „Назначавам хора, които са по умни от мен, и се махам от пътя им“.

Наемането на млади служители изисква много обучение, развитие и в някои случаи дори поемане на ролята на детегледачка. По-възрастните служители са по-независими и знаят как да свършат работата качествено, без да задават много въпроси.

За мен идеалният работен сценарии като мениджър и основател на компания е този, в който няма нужда да управлявам моите служители. Това освобождава време за делегиране и работа по ключови задачи, от които зависи по-голямата картина.

4. Ще научите нови неща

В края на краищата, назначаването на хора с разнообразен професионален опит и богата автобиография, изгражда характер у лидерите. Ако сте  заобиколени от хора, които по нищо не се различават от вас, няма как да научите нещо ново. Вашата гледна точка никога няма да бъде поставена под критика и вие никога няма да излезете от зоната си на комфорт.

Работата с опитен служител разшири моя мироглед и ми позволи да видя нещата по-различен начин. Ако не бях назначил този кандидат, най-вероятно щях все още да следвам старите си разбирания и навици и никога нямаше да направя необходимите промени, за да постигна успех.

5. Получавате това, за което плащате

По-опитните кандидати обикновено очакват по-високо възнаграждение от младите. Струва ли? Съдейки по моя опит, абсолютно!

Както споменах в началото, по-опитния служител може да ви спести хиляди долари в дългосрочен план, като просто ви помага да избягвате скъпоструващи грешки. Вместо да гледате на по-високото заплащане като на допълнителен разход, приемете, че инвестирате в застраховка, която може да ви спести големи главоболия.

В крайна сметка, назначаването на „възрастен“ служител беше най-доброто решение, което някога съм вземал за моята компания. Невежеството, което води до дискриминация, обикновено се формира от липсата на контакт с различни хора. Създаването на екип от хора с различен опит и виждания никога няма да навреди на вашата компания, напротив, това може само да и помогне.

Майк Подесто, основател и главен изпълнителен директор на Find My Profession, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/