Защо служителите не бягат от лошите шефове

5 типа мениджъри, заради които служителите напускат работа
5 типа мениджъри, заради които служителите напускат работа
Снимка: Shutterstock

Най-вероятно сте чували истории на ужаса, в които ролята на главния злодей се изпълнява от лош шеф. Истината е, че повече от от нас имат опит от първа ръка с микромениджъри, авторитарни фигури, агресивни шефове и крайни нарциси, които превръщат работното ежедневие във истински кошмар.

Как може обаче може да разпознаете бързо и лесно лошият шеф? Това опитват да установят от ResumeLab в проучване, в което са взели участие 1000 професионалисти от САЩ.

Преди обаче да стигнат до въпросите за чертите, които характеризират токсичните шефове, от ResumeLab питат участниците в изследването колко време могат да издържат на работно място с подобен ръководител. Отговорите може да ви изненадат.

Около 15% казват, че започват да търсят ново място по-малко от година след започване на работа, 48% в рамките на 1 -2 години, 27% след 3 до 5 г., а 15% след като са прекарали повече от 5 години под ръководството на лош шеф.

Иначе казано, повечето служители са готови да работят за мениджър, който смятат за лош, за продължителите период от време.

Защо служителите не бягат от лошите шефове

На пръв поглед, когато работите за ужасен мениджър, най-логичното решение е да напуснете работа възможно най-бързо. В крайна сметка, кой съзнателно избира да вреди на психическото и физическото си здраве, работейки за лош шеф?

Има обаче не една или две причини работниците да се примиряват с тази неприятна ситуация. Цели 75% от участниците в изследването на ResumeLab казват, че парите са основната причина да не подават оставка, когато попадат в подобна ситуация. 85% си признават, че са готови да работят за подобен шеф за поне година, ако заплащането си струва, а 38% са готови да отделят 3 години от живота си, работейки в тези условия.

75% от анкетираните казват още, че не могат да си позволят да работят за по-ниска заплата, а 73% остават на работа с надеждата, че нещата ще се подобрят в бъдеще. 62% казват, че харесват колегите и работата си достатъчно, че да игнорират проблемите, които имат със своя ръководител.

Едно от интересните открития на проучването е, че 35% от работниците от поколението на милениалите остават на работа при лош шеф, защото смятат, че нямат необходимите умения, за да си намерят бързо друга работа.

5 типа на поведение, характерни за лоши шефове

Ето и 5-те типа поведение, които анкетираните оценяват като най-характерни за лошите шефове:

Грубо и неуважително отношение. Цели 72% от участниците в проучването казват,  че са работили за шеф, които се е отнасял грубо и неуважително с тях.

Публични критики. Близо 70% от анкетираните са изразили недоволство от това, че шефът им ги е критикувал пред техните колеги.

Систематично отхвърляне на идеи и предложения. Над 50 от респондентите са работили за шеф, който не се е отнасял сериозно към идеите им и е отхвърля всяко тяхно предложение

Безгрешност. Около 70% от участниците в изследването казват, че са имали ръководител, който е смятал, че знае всичко и никога не е признавал грешките си.

Лъжене. Цели 42% от анкетираните са работили за шефове, които са преписвали своите провали и грешки на служителите си.

Ефектите от работата с лош шеф са множество и понякога изключително тежки. Най-често срещаният е раздразнителност (80% от анкетираните), апатия и липса на интерес към работата (70%). Следват главоболие (63%) и проблеми със съня (51%).

Макар че напускането на работа изисква кураж, цели 83% от анкетираните, които са взели това решени, споделят, че са доволни от избора си.

……………..

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/