Как да станем по-гъвкави в бизнеса само за четири седмици

Кой управлява репутацията?
Кой управлява репутацията?
Снимка: Shutterstock

Темата за гъвкавостта в управлението е особено актуална и много компании вярват, че са такива. Но какво всъщност означава да бъдем гъвкави? За да не остане гъвкавото лидерство само един модерен термин без приложение и за да могат ръководителите и организациите да приложат напълно нови подходи в тази насока, WU Executive Academy разработи нова четириседмична онлайн програма. Иновативният формат на обучение позволява на участниците в нея да изучават, когато и където им е най-удобно, всичко необходимо относно това как работят гъвкавите организации, как да развият собствените си компании по един по-гъвкав начин като усвоят правилните нагласи и как най-ефективно да се възползват на практика от силата на гъвкавостта. „Гъвкавостта е не само една от най-важните концепции за организациите през 21-ви век, но също така и нагласа за всеки от нас. Гъвкавостта е умението да се адаптираме бързо към променящата се реалност; да се фокусираме върху нуждите на хората, били те клиенти или членове на организацията; да създаваме пространство за иновации и креативност. Тези неща са по-важни от всякога,“ казва Барбара Щьотингер, декан на WU Executive Academy.

Да станем ефективно гъвкави за 4 седмици

Никога не е имало толкова бърз, лесен и гъвкав начин да се научи всичко за това как работят гъвкавите организации и как самите ръководители да бъдат гъвкави. Новата онлайн програма на WU Executive Academy позволява на участниците да учат и изпробват нови неща със собствено темпо. Едномесечното образователно пътешествие се състои от четири части, всяка по една седмица. „Всяка седмица даваме на студентите нов тласък с помощта на подкастове, материали за четене, публикации във форум, или друга храна за размисъл. След това те работят по тези материали със собствено темпо, когато и където им е удобно, адресирайки четирите основни въпроса за гъвкавото лидерство: „Защо ние нужно гъвкаво лидерство?“, „Какво мога да направя, за да развия самия аз гъвкаво мислене?“, „Как да насърча гъвкавостта в моята организация?“ и „Как мога да се възползвам от силата на гъвкавостта на практика?“, обяснява Хелга Патарт-Дрекслер, ръководител Екзекютив образование и един от лекторите в програмата. Новопридобитото разбиране за гъвкавите организации, ще открие изцяло нови възможности пред участниците. Те ще получат необходимите инструменти да създадат работното място, което им приляга най-добре. Ще могат да внесат ценни промени в екипите си и да превърнат идеите си в реалност, докато изпитват по-голяма радост от работата си.

Как работи онлайн курсът по „Гъвкаво лидерство“

Чрез видео уроци, учебни материали, избрани подкастове и TED разговори, участниците научават как да развият гъвкаво мислене и как да направят екипите си способни да работят гъвкаво. „Целта ни е да дадем на участниците, за възможно най-кратко време, солидна основа по гъвкаво лидерство и, най-важното, практически инструменти, които могат да използват веднага,“ казва проф. Катрин Кьостер, лектор във видео уроците и един от създателите на програмата.

Насърчаване на креативното сътрудничество чрез предоставяне на стимули и възможности за взаимодействие

Чрез специална секцията в платформата участниците могат да проверят какво са научили. Друга секция им дава стимул за размисъл върху начина им на мислене и работа в момента и им помагат да задълбочат своите знания и разбиране. В поредица от видеа Катрин Кьостер обяснява какво е гъвкавост и какво не е, наред с други важни концепции. В раздела „Свързани“, участниците имат възможност да задават въпроси, свързани с работата си, на свои колеги и приятели и да поискат тяхното мнение. Предвидена е и специална функционалност, която позволява на участници и екипи, които се обучават заедно в програмата, да обсъждат проблеми помежду си и да споделят мнения. „Тъй като знаем колко важна е обратната връзка между колегите в една група, предлагаме и форуми с модератори. В някои случаи е полезно да се даде определена посока на контактите между хората“, казва Хелга Патарт-Дрекслер, и добавя: „Нашите отворени и интерактивни формати на обучение целят да внушат на участниците нов начин на мислене, който благоприятства комуникацията, съвместното създаване и сътрудничеството“.

Факти за програмата по „Гъвкаво лидерство“

Програмата е предназначена за корпоративни екипи и хора, които имат известен ръководен опит и биха желали да приложат гъвкавото лидерство в техните организации. „Гъвкаво лидерство“ може да се предложи и под формата на персонализиран курс чрез системата за дистанционно обучение Moodle, като се изгради въз основа на корпоративната идентичност на организацията. Форматът може да се разшири, като се включат присъствени модули, водени от лекторите на програмата. Частни лица могат да се запишат в онлайн курса по всяко време, а таксите за него започват от само 400 евро.