Висок старт насред тълпата

Добрите лидери водят с личен пример
Добрите лидери водят с личен пример
Снимка: Shutterstock

Една от основните последици от пандемията от COVID-19 e преобръщането на пазара на труда с главата надолу – от едни от най-ниските нива на безработица в историята до едни от най-високите в рамките на няколко седмици. За около 2 месеца милиони хора по цял свят изгубиха работата си. Компаниите, които се опасяваха от недостиг на кадри, вече имат избор от множество висококвалифицирани кандидати.

Добрата новина е, че все още има компании, които търсят нови служители. Разликата между хората, които ще получат тези работни места, и останалите, е в способността на първите да изпъкнат от тълпата. Как може да направите това? Ето няколко съвета от експерти:

Приспособете автобиографията си към конкретната обява за работа

Когато разпращате на едно и също CV до всички,  без да се вземате предвид особеностите на позицията, за която кандидатствате, и конкретния работодател, вие правите голяма грешка. Днес е изключително важно да приспособявате автобиографията си към конкретните изисквания и нужди на компанията, в която кандидатствате за работа, казва Лора Б. Попинг, президент на консултантската фирма Plum Coaching & Consulting.

„Най-добрият съвет, който мога да дам на кандидатите за работа от позицията си на коуч, е да адаптират автобиографията си към конкретната позиция, но да не копират едно към едно езика, използван в обявата. Не се осланяйте твърде много на ключови думи, защото това създава обратен ефект. Използвайте автобиографията си за да разкажете история и да демонстрирате защо сте най-добрия кандидат за работата“, казва тя.

Подхождайте към всяко интервю като към най-важното в живота ви

През последните няколко седмици Ан Уилиц, която работи в фирма за фирма за подбор на персонал, е провела много интервюта за работа чрез видеоконферентни връзки. В почти всички случаи тя остава изненадана от това колко небрежно подхождат кандидатите към този процес. „Шокирана съм това как някои хора кандидатстват за позиция, която предлага заплата от 75 до 100 хил. долара на година, а същевременно с това не могат да се облекат подходящо или поне да срешат косата си“, казва Уилиц, Да, времето е такова, че интервютата на много хора протичат онлайн, но това не означава, че не трябва да полагате усилия за външния си вид.

Запознайте се с технологията

Тъй като повечето интервюта днес протичат от разстояние, Уилиц съветва да се запознаете добре с технологията, която ще използвате за връзката с потенциалния си работодател. Разберете каква платформа използва той и по възможност я изпробвайте с ваш приятел. В крайна сметка, намалявате доста шансовете си да спечелите позицията, ако прекарате първите 10 минути от интервюто в опити да схванете как работи платформата.

Покажете комуникационните си умения

Кандидатите, които се открояват от тълпата, са онези, които притежават не само нужните технически способности и познания, но и добри комуникационни умения. За мениджърите е важно да чуят от кандидатите за случаите, в които са изпитвали трудности в предходната си работа, но са успели да ги преодолеят. Те искат да знаят как са го направили. За тях също е важно кандидатите да им задават въпроси, защото това показва интересът им към позицията и че са положили усилия, за да разучат компанията.

Обърнете внимание на профилите си в социалните мрежи

Много фирми проверят профилите на кандидатите си за работа в социалните мрежи, казва Ана Агнешвар, основател на консултантската фирма Aimient. Изчистете профилите си от неща, които могат да навредят на шансовете ви да спечелите работата, и започнете да публикувате съдържание, което показва колко ангажирани и запознати сте с индустрията. „Кандидатите, които обикновено печелят най-желаните позиции, имат добре управляван „дигитален отпечатък“ в правилните професионални мрежи и канали”, казва Ангешвар.

В крайна сметка, за да изпъкнете от останалите, трябва да се фокусирате върху силните си страни и да намерите правилния подход към работодателя – от вашия профил в LinkedIn до последното интервю, покажете, че сте човека, от който се нуждае компанията.

……….

Гуен Морън, съавтор на „The Complete Idiot’s Guide to Business Plans“, за FastCompany.com

Източник: https://www.manager.bg/