Вдъхновете клиентите да снимат и споделят

Вдъхновете клиентите да снимат и споделят
Вдъхновете клиентите да снимат и споделят
Снимка: Shutterstock

Отвъд границите на континентите и поколенията, препоръките от приятели и доверени лица са много по-ефективни от всяка друга форма на рекламиране. Това е стара истина, подкрепена от много актуални изследвания.

Хората обичат да слушат, гледат или споделят истории с други хора, които имат значение за тях.

Това е една от причините да се появят опциите за споделяне на т.нар. “истории” (Stories) в социалните мрежи – Instagram, Snapchat, Facebook. Дори Google окуражава потребителите да споделят “истории” по-често.

И вместо да прекъсва разказите на клиентите с реклами, всеки бранд може да постъпи по друг начин и да стане темата на историята.

Това съветва материал на онлайн изданието за маркетинг Adweek. Ето как продължава той:

Ако доставите на хората преживяване, което си заслужава споделянето, тогава те ще разкажат история за вас. Основният фактор, който задвижва тези преживявания, не е броят на служителите ви или маркетинговият ви бюджет. Това е нещо, което всички ние притежаваме: творчеството.

Ето и няколко ключови съвета, по които да помислите, когато създавате стратегия за провокиране на подходящи за споделяне истории за вашия бранд:

Използвайте служителите си като ключова задвижваща сила. Хората ценят автентичното човешко общуване в бранд комуникацията. Добър пример е интеракцията с потребители в социалните мрежи на бранда Lyft, която е чудесен пример за издигане на “потребителското обслужване” до “честване на потребителя”.

Но вие нямате нужда от цял отдел за работа със социалните мрежи, за да провокирате тези истории. Хотел Library например – бутиков хотел в Манхатън, създаде поводи за разговори за него реално и онлайн, като просто постави в лобито си любимите книги на своите служители с табелки с имената им до тях. Така управата сподели ентусиазма на служителите за четене. Това съвсем безплатно и приятно действие вдъхнови много гости на хотела да правят снимки и да споделят за инициативата в социалните мрежи.

Създайте подходящ интериор. 

Изпълнената с естетика и стил среда окуражава хората да я снимат и да споделят снимки със себе си в нея в социалните мрежи.

Guinness например превърна традиционната си пивоварна в Ирландия в едно много интерактивно място, изпълнено с екрани и въздействащо върху всички сетива. Пивоварната по този начин бързо стана много популярна туристическа атракция в Ирландия.

Merci пък направи концептуален магазин в Париж и използва не много скъпи материали, за да обновява интериора постоянно чрез проста, но креативна инсталация с въжета. Посетителите с удоволствие споделят снимки на инсталацията със свои приятели и се връщат от любопитство, за да видят следващите промени.

Направете продукта си звездата.

Не е изненада, че един изобретателен продукт като палатките на Tentsile може да стане много популярен в социалните мрежи и да се заговори за него.

Но пък има и един италиански ресторнт в Лос Анджелис –  Bottega Louie, който успява да провокира споделянето на истории за него дори с по-прост продукт. Неговите багети са направени от брашно и вода като всеки друг хляб, но формата им е специална – заради нея те стават “инстаграмски” произведения на изкуството и най-продаваните продукти на ресторанта всеки ден.

Игра с опаковката. 

Някои производители твърдят, че няма начин те да променят самия си продукт, за да провокират разговори за него. Тогава защо не променят опаковките му? Видеоклиповете с отваряне на интересни опаковки са едни от най-споделяните и гледани видеоклипове в YouTube. Някои от тях имат над 1 млрд. прегледа.

Музикални фестивали като Tomorrowland в Белгия пък изпращат седмици преди самото събитие гривните за присъствие в страхотни опаковки. Понякога тези опаковки се оказват за присъстващите по-любим спомен от автографите на изпълнителите. Видеоклиповете на отваряне на кутиите на Tomorrowland имат стотици хиляди прегледи.

Добавяйте стойност, не скъпи реклами. 

За щастие не е необходимо да бъдем софтуерни разработчици, за да използваме онлайн присъствието си като маркетингов начин за създаване на разговор от уста на уста. Така например списание “Форбс” в сайта си има цитат на деня, който винаги се показва за няколко секудни, докато страницата се зарежда. Читателите и интернет потребители винаги четат цитата и често го споделят в социалните мрежи с приятели и колеги.

Извод: Вместо да крадем от ценното време на хората, като правим показването на рекламите пред тях задължително, е по-добре да им създаваме преживявания, които ги вдъхновяват, създават усмивки и смях и ги карат да снимат и споделят с близките си. Това е истинският “премиум експириънс”.

Източник: https://www.manager.bg/