Учени: “Открийте своята скрита страст!” е лош съвет

Снимка: Shutterstock

Често повтаряната през годините мантра “Открийте вашата вътрешна страст!” е лош съвет.

До този извод достигат след изследване психолози на Станфордския университет в САЩ и колежа Yale-NUS в Сингапур (учебна институция, в която сътрудничат Йейлския университет и Университетът на Сингапур). Изследването скоро ще бъде публикувано в журнала Psychological Science и е цитирано от сп. Quartz онлайн.

Изводът е, че хората трябва много внимателно да помислят какво съветват околните, казвайки им да търсят и намерят интересите си и страстта си.

Родителите, учителите и служителите в компаниите могат да стимулират максималното във всеки един човек, ако го посъветват не просто да открие, а по-скоро да развие истинската си вътрешна страст.

“Интересите на хората трябва да бъдат развивани, а не просто откривани”, коментира Пол О’Нийф – водещ психолог на Yale-NUS. “Да казваме на хората да открият вътрешната си страст означава, че страстта им е заложена вътре в тях и само чака да бъде открита. Да ги съветваме да последват страстта си означава, че тя ще свърши лъвския дял от работата за тях”, продължава той. Което по думите му създава пасивен процес.

Според него е много по-правилно хората да бъдат съветвани “да развиват” страстта си, защото така те ще последват активен подход, с който ще приемат предизвикателсвата и ще имат един реалистичен начин на мислене. Това би било много по-продуктивно и би създало гъвкавост, допълнителни гледни точки към ситуацията, добавени чрез множество вътрешни интереси.

Според Каръл Дуек – психолог на университета “Станфорд”, писала за ползите от развитието на вътрешния начин на мислене и също работила върху проучването, по-ранни изследвания са показали, че хората, които се възприемат като развиващи се и работещи по нещо в прогрес, както и които вярват във възможностите си за развитие, вместо във факта, че всички имаме някакви вродени наследствени черти, живеят по-щастливо, по-мотивирани са и по-успешни.

Умствената нагласа на растежа винаги е, че имаме базисни качества, които са неща, които можем да развиваме чрез усилията си. Това посочва Дуек в книгата си от 2007 г. “Mindset, the New Psychology of Success”. 

Източник: https://www.manager.bg/