Тук няма място за скука

Снимка: Shutterstock

Минаха няколко седмици от началото на новата година и вие постепенно започвате да се приспособявате към нормалното си темпо на работа. Вместо обаче да се чувствате мотивирани и вдъхновени от новите възможности, които ще се открият през 2019 г., вие сте напълно отегчени от ежедневната си работа.

Това може да е знак, че се нуждаете от нова работа, но също така може и да показва, че бихте имали полза от приемането на няколко навика и ритуала, които да ви помогнат да си върнете интереса към работата. Преди да изтупате CV-то си от праха и да подадете двуседмично предизвестие за оставка, опитайте тези методи за борба със скуката на работното място:

1. Потърсете неща, които да разпалят вашето любопитство

Понякога отегчението е резултат от „загубата на любопитство“, казва Стив Гордън, дизайнер и директор на маркетинговата агенция RDQLUS. Най-лесният начин да се преборите със скуката е като намерите нещо, което да ви накара да си възвърнете любопитството, като например документален филм по тема, с която не сте достатъчно добре запознати, или някаква книга с интригуваща история.

Тази практика може да ви помогне да развиете чувство на любопитство към нещата, които се случват във вашето работно място. Поставете се например на мястото на ваш колега или клиенти, които ще има полза от вашата работа и се запитайте как вашите избори биха повлияли на техния живот. Когато разберете, че от вашата работата всъщност зависят много други хора, може да си припомните защо преди време сте решили да се захванете именно с нея.

2. Четете

Понякога скуката е резултат от чувството на безизходица и умът ви просто може да има нужда от малък тласък и напътствие, за да си възвърне своята креативност. Когато се мъчите с решението на сложен проблем ежедневието ви може да ви се струва монотонно и досадно,

„Задачите, които наистина изискват от вас да бъдете мотивирани и вдъхновени, са онези, които досега никой не е решавал директно(иначе можете просто да потърсите в Google и да намерите отговора). Това обаче не означава, че никой не може да ви помогне с преодоляването на това препятствие. Много вероятно е да има редица ресурси, било то книги, филми или статии в интернет, които да ви бъдат от полза – вие просто още не сте го осъзнали.“, казва професорът по психология Арт маркман.

Той съветва да се заобиколите с колкото се може повече информация по въпроса, на който опитвате да намерите решение, дори и ако тя ви се струва безполезна в началото. Може да откриете нови данни, които да привлекат вашето внимание, или пък да забележите определени модели, които да ви помогнат да вземете решение за следващата стъпка, която трябва да предприемете. Понякога скуката е просто част от творческия процес.

3. Внесете малки промени в ежедневната си рутина

Успехът се гради върху ефективни навици и рутинни практики, който внасят ред и последователност в нашия живот, но винаги идва момент, в който ползите от тези навици започват да намаляват. Ще ви дам за пример моите тренировки по бокс след работа. В началото ми бе трудно да овладея правилния начин за нанасяне на удари и да поддържам нужното темпо, но с времето свиках с техниката и всичко започна да върви като на автопилот. В крайна сметка предизвикателството, пред което бях изправен в началото, вече бе изчезнало и целият процес бе станал отегчителен.

Джон Стилгоу, автор на Outside Lies Magic, казва, че липсата на конкретен план, график и структура на вашето време понякога прави истински чудеса за намирането на вдъхновение и мотивация. И това не важи само за физическите упражнения. Има начин да включите тези малки промени в ежедневната си работа, като например да промените мястото, времето и стила на срещите в офиса или да подходите с малко по-хумористичен тон в имейлите, които ви е омръзнало да пишете всеки ден.

4. Задайте си ограничения

Може да звучи контрапродуктивно сами да си налагате ограничения, когато на пръв поглед нищо не може да задържи интереса ви за повече от няколко минути, но ще откриете, че тези лимитации могат да бъдат искрата, от която се нуждаете, за да разпалите отново интереса си към работата. В края на краищата, когато не разполагате с изобилие от ресурси нямате друг избор, освен да бъдете креативни и да потърсите решения, които не са очевидни.

„Нашата среда или ни насърчава да гледаме на нещата от различен ъгъл, или не. Това означава, че креативността в много отношения е ситуационна, а не вродена способност или личностна характеристика. Когато хората се сблъскват с някакъв недостиг, те си дават свободата да използват ресурсите, с които разполагат, по по-нетрадиционен начин, не защото така са искали, а защото нямат избор. Тази ситуация изисква от тях да се възползват от част от умствения с капацитет, която в друг случай би останала неизползвана.“, пише Скот Сонъншейн в своята книга „Stretch: Unlock the Power of Less–and Achieve More Than You Ever Imagined“.

5. Направете нещо, което ви плаши

Целта на всеки професионалист е да придобие опит в своята сфера на работа и да бъде уверен в изпълнението на задачи, които в началото на своята кариера е намирал за предизвикателни. Ако обаче не търсите задачи и проекти, които от време на време да ви принуждават да излизате от зоната си на комфорт, не след дълго професионалното ви развитие ще се озове във фаза на застой, а самите вие ще бъдете отегчени от всичко, което правите. И това не е всичко, ако се придържате само към това, което знаете, ще пропуснете множество възможности за растеж и развитие, било то в професионален или личен план.

„Изграждането на креативност, смелост и вдъхновение е неспирен процес. Те се натрупват малко по малко с правенето различни дейности и опитването на неща, които не сте правили преди. Всяка малка стъпка ви отдалечава от зоната ви на комфорт“, казва Фред Кук, директор за връзки с обществеността в Университета на Южна Калифорния.

Колкото по-често се изправяте срещу страховете си, толкова по-лесно ще ви бъде да се справите с „липсата на комфорт“. Когато правите това ежедневно ще откриете, че борбата със скуката, било то у дома или в офиса, става значително по-лесна.

……………………………………………

Аниса Пирбазари Хортън за FastCompany.com

Източник: https://www.manager.bg/