Не “мисля да стана…” Трябва!

Въпросите, които трябва да зададете на служителите си
Въпросите, които трябва да зададете на служителите си
Shutterstock

Искате свобода, финансова независимост и да държите съдбата си в собствените си ръце. Може би искате най-накрая да напуснете вашата компания или пък да прекратите обучението си в университета, за да се отдадете на живота на предприемача.

Не след дълго започвате да казвате на вашите роднини и приятели: „Мисля да стана предприемач“.

Истината е, че това не е достатъчно. Ако искате да успеете като предприемач, това не трябва да е някаква мимолетна прищявка, а изгарящо желание, което не ви позволява да спите спокойно. Пътят на предприемача е изпълнен с трудни моменти и препятствия, които ще могат да бъдат преодолени само с интензивен стремеж и нестихващо желание за успех.

„Когато някой ми казва „Мисля да….“, винаги ме обхваща съмнение. Тогава ми се иска да кажа: „Върни се, когато е „Трябва да…“. Това ми каза по време на интервю авторът и предприемач с 40-годишен опит Чип Бел.

Именно тази идея е в основата на един от петте основни принципи, които аз и Бел смятаме за критични за успеха на всеки предприемач. Ето ги и тях:

1. Страст

„Под обвивката на всеки успешен предприемач може да откриете стремеж, целенасоченост и неутолим копнеж. Това е източникът на тяхната упоритост и постоянство. Докато повечето хора мислят за работа само в офиса, за предприемачите тя е неразделна част от техния живот“, казва Бел.

Според него предприемачите се водят от това какво трябва да бъде свършено, а не колко време от деня си са отдали на работата. Много често страстта, която инвестират в начинанията си изисква от тях да правят жертви в други аспекти на техния живот. Това не означава, че трябва да правите компромис с вашите принципи и ценности или пък че трябва да обърнете гръб на вашите близки, но в същото време трябва да приемете, че в живота ви ще има моменти, в които неща ще трябва да останат на втори план. Бъдете готов за подобни жертви, ако искате да бъде предприемач.

2. Уникалнa идея

Един мъдър редактор веднъж ми каза, че ако искате да впечатлите издател с идеята си за книга, тя трябва да запълва някаква ниша. Огромна част от идеи за книги, които биват подминавани от издателите, не успяват да спечелят техния интерес по две причини: книгата не разрешава някаква специфичен проблем или не предлага уникален начин за разрешаването на вече съществуващ проблем. Същото важи в пълна степен и за повечето бизнес идеи.

Бел отбелязва, че страстта сама по себе си не достатъчна. Той дава пример с двойка, чиято любов към виното и пицата е била достатъчно силна, че двамата са решили да напуснат работа и да отворят ресторант. В крайна сметка обаче техният ресторант е затворил врати едва няколко месеца след откриването, тъй като в близост до него е имало две пицарии от установена верига. Това, което двойката е предлага на своите клиенти просто не е било достатъчно уникално.

3. Познания

В случая става въпрос конкретно за набиране на нужната информация за пазара, в който искате да навлезете, и за продукта/услугата, която обмисляте да предложите.

Според Бел, тази информация трябва да отговори на въпроса „Кой ще прави бизнес с мен и защо?“ . Когато влагате нужните усилия, за да опознаете своята публика вие увеличавате значително шанса си да получите свещения граал на предприемачеството – препоръката от клиент.

Няма нужда този процес да бъде сложен. Аз лично наех изследователи, които ми помогнаха да проведа интервюта на фокус групи относно проблемите в бранша, които трябва да бъдат разрешени. След това аз приспособих предлаганите от мен продукти към разрешаването на този проблем.

4. Гъвкавост

Успешните предприемачи трябва да могат бързо да сменят скоростите. Това не означава да скачате от идея на идея и да изоставяте начинания, които сте започнали. В случая имам предвид да бъдете в течение с възможностите и предизвикателствата на пазара и да сте готови да направите нужните промени, за да се възползвате от тях.

5. Ресурси

Всеки знае, че не можеш да бъдеш предприемач, ако се страхуваш да поемаш рискове. Бел обаче акцентира върху факта, че нашата способност да поемаме рискове произтича от нашето самочуствие и увереност, което от своя страна зависи от ресурсите, с които разполагаме. Под „ресурси“ Бел има предвид : „Да имате спестявания в банка, мрежа от контакти и доверени съветници, добър бизнес план, компетентен екип, който да компенсира вашите слаби страни, и банков кредит“.

Младите предприемачи често посочват финансовите ограничения като основна бариера пред навлизането им в бизнеса. И те имат право. Не се впускайте в подобно начинание, ако не разполагате нужните ресурси.

…………………………………

Скот Маутз, автор на  „Find The Fire: Ignite Your Inspiration and Make Work Exciting Again“, заInc.com

Източник: https://www.manager.bg/