Как да продължим напред след тежък провал

Как да продължим напред след тежък провал
Как да продължим напред след тежък провал
Снимка: Shutterstock

Рано или късно всеки има среща с тежък провал или пък непреодолими препятствия по житейския път.

Може би не успявате да намерите място за паркинг, когато закъснявате за работа или пък имате нов шеф, който иска да контролира всеки аспект от вашата работа. Списъкът с проблеми може да продължава до безкрайност.

На всички ни се налага да се изправяме пред подобни пречки, но това, по което се различаваме, е начинът, по който се справяме с тях. Някои от нас са достатъчно издръжливи, че да могат да съберат парченцата, да проправят счупеното и да продължат напред. Други обаче не могат да се отърсят от своя неуспех и заживяват в миналото.

Независимо какъв точно е случая, въпросът, който трябва да си зададем, е какво може да научим от трудните времена?

В началото всички изпитваме чувства на тъга, разочарование и  гняв.  Това, което правим с тежи чувства, ни отличава един от друг. Как може да анализираме случилото се, за да подобрим нашето себепознание? Трябва да помислим за нещата, които сме научили за себе си, в най-трудните за нас моменти, за да може да продължим напред.

Това са няколко стратегии, които ще ви помогнат да продължите живота си след всеки тежък неуспех.

1. Провалът е естествена част от прогреса.

Ричард Брансън казва, че „предприемачите трябва да се научат да приемат провала с отворени ръце и да преодоляват препятствията като ги разбиват на по-малки части, опитвайки да намерят нещо позитивно във всяка една от тях.“

Искате или не, със сигурност ще се сблъскате с множество предизвикателства и несгоди. Затова не трябва да забравяте, че преодоляването на неуспехите е в основата на прогреса. Никой не иска да се провали, но да вярвате, че това никога няма да се случи, е крайно нереалистично.  Научете се да поемате отговорност за вашите неуспехи, за да може да си извлечете поуки от тях.

2. Интроспекцията е от ключово значение.

След като претърпите провал, приемете, че ще ви е необходимо известно време, за да осъзнаете напълно какво точно се е случило с вас. Трудно е да се каже колко време може да ви отнеме този процес, но не очаквайте да се чувствате нормално още на следващия ден. Всичко зависи от това, колко голям и значим е бил преживения неуспех.

3. Направете почивка.

Излезте от офиса. Направете нещо забавно, отидете на открито, забравете за социалните мрежи и позволете на ума си просто да си почине. Всеки има нужда от хоби, за да бъде здрав. Трудно е да се изправите след поредното падане, ако няма къде да отидете, когато изпитвате болка.

4. Обсъдете проблемите с хора, на които имате доверие.

Когато сте преживели тежък провал, потърсете мнението на вашите най-доверени приятели, колеги и наставници. Добрите ментори ще ви дадат откровена обратна връзка и ще ви окажат нужната подкрепа и насърчение, за да продължите напред.

5. Извлечете си поуки за вбъдеще

Когато вбъдеще вземате някакви решения, помислете за възможните препятствия, които ще последват, и планирайте начините да се справите с тях. Винаги трябва да очакваме, че ще се сблъскаме с проблеми по пътя и да имаме предварително изготвен план за действие при възникването на непредвидени ситуации.

6. Кои са нещата под ваш контрол?

Помислете кои са нещата, които са във вашите ръце. Ако сте се провалили поради липса на знания или умения, отидете на обучителен курс или просто прочетете някоя нова книга, за да опресните познанията си и да се позиционирате за успех в бъдеще.

7. Не бъдете прекалено сериозни.

Ако съществува перфектен момент да погледнете нещата от една по-забавна и хумористична гледна точка, то това е той. Направете нещо, което ще ви накара да се усмихнете, да се засмеете с пълно гърло. Това ще изчисти съзнанието ви от всички излишни мисли, които ви пречат да се съсредоточите върху същността на проблема.

8. Поемайте рискове.

Бъдете гъвкави и отворени към нови подходи. Някои лидери стават прекалено предпазливи след своя неуспех. Това обикновено не е добра идея.  Поемането на рискове е част от работата на лидера и е абсолютно необходимо за постигането на успех. Не се изолирайте и не се страхувайте да вземате решения.

9. Силата на позитивното отношение.

Опитайте винаги да поддържате положително отношение към работата, независимо от всички трудности и препятствията, пред които се изправяте. Това важи с особена сила за лидерите. Ако вашият екип току-що е изгубил работата по важен проект, вие трябва да покажете положително отношение и да им дадете напътствие. Вашето спокойно поведение ще бъде от решаващо значение за това дали и екипът ще може да продължи напред.

10. Запишете грешките си.

Направете си дневник, в който да отразявате напредъка си и да си припомняте какво трява и какво не трябва да правите вбъдеще. Множество ръководители преглеждат тези бележки месечно, за да бъдат сигурни, че се придържат към правия път и не повтарят едни и същи грешки.

Въпреки че неуспехите и препятствията могат да ни отклонят от правия път, те също така могат да ни дадат възможност да разгледаме проблема от нов ъгъл и да потърсим помощ от доверен приятел или колега. Те могат да ни накарат да научим нещо ново и да станем по-уверени в собствените си способности и в нашата преценка. В много случаи най-големите професионални и лични успехи идват след като човек поеме риск, препъне се по пътя и след това успее да се изправи, за да продължи напред.

По материал от Entrepreneur.com

Източник: http://www.manager.bg