Те са като огън и лед, но има какво да научат един от друг

Нова работа, нови приятели! Но, как?
Нова работа, нови приятели! Но, как?
Снимка: Shutterstock

Когато работите в екип ще ви се налага да си сътрудничите с хора, които имат напълно различни виждания, разбирания и идеи за работата. Разликите между интровертите и екстровертите са добре известни на широко общество. Докато интровертите предпочитат се нуждаят от време, което да прекарват сами със себе си, за да избистрят мислите си и да концентрират вниманието си върху дадена задача, мозъците на екстровертите се нуждаят от външна стимулация(обикновено под формат на контакти с други хора) и допамин, за да функционират на пълни обороти.

Мозъците на интровертите и екстровертите просто работят по различен начин. Тези разлики в темперамента обаче могат да създадат редица предизвикателства, когато тези два типа личности трябва да работят заедно.

„Тъй като двата личностни типа комуникират с останалите по различен начин, те често не разбират поведението един на друг“, казва д-р Джеф Налин, клиничен психолог и съосновател на Paradigm Malibu Treatment Centers. Заради тази липса на разбиране екстровертите могат да възприемат интровертите като антисоциални, докато интровертите гледат на екстровертите като агресивни, властни и импулсивни.

Според Налин, въпреки различията си, интровертите и екстровертите могат да работят ефективно в тандем и дори да научат много един от друг.

„Двата различни типа личност имат различни силни и слаби страни. Областта, в която един човек е слаб, е тази, в която друг е силен. Когато хората оценяват и приветстват специфичните умения и вродени черти на другите, вместо да се фокусират върху различията в подхода и начина на мислена, става нещо магическо“, казва Налин.

Това са шест урока, който интровертите и екстровертите могат да научат един от друг:

1. Интровертите могат да вземат пример от екстровертите за това как да завързват разговор

За интровертите социалните контакти и воденето на разговори с хора могат да бъдат огромно предизвикателство. Взимайки пример от начина, по който екстровертите се държат в социална обстановка, и подхода им във воденето на разговори, интровертите могат да подобрят комуникационните си умения и да станат по-уверени в контактите си с други хора.

2. Екстровертите могат да вземат пример от интровертите как да бъдат добри слушатели

Интровертите обикновено са добри слушатели и имат набито око за детайлите. Те говорят по-малко и се фокусират върху казаното от техните събеседници, вместо върху налагането на собственото си мнение. Екстровертите, от друга страна, са прекалено динамични и експанзивни в комуникацията си с другите, за да имат време да се фокусират върху техните думи, преди да изразят собствените си мисли по въпроса. Екстровертите могат да научат много повече за хората, с които говорят, ако просто вземат пример от по-скромните и срамежливи свои колеги.

3. Интровертите могат да се научат как да излизат от зоната си на комфорт

Екстровертите обикновено са по-отворени и непредубедени към новите преживявания и идеи, докато интровертите предпочитат рутината и предсказуемостта. Като вземат пример от приемствеността на екстровертите към всичко ново и непознато, интровертите могат да разширят хоризонтите на своето мислене, да изпитат нови усещания и чувства и да открият умения и таланти, които не са и мислили, че имат.

4. Екстровертите могат да се научат да разбират другите по-добре

Макар че екстровертите се чувстват най-комфортно, когато са заобиколени от други хора, те рядко вникват по-дълбоко в същността на своите събеседници. Интровертите от своя страна предпочитат контактите на четири очи, които им позволяват да фокусират цялото си внимание върху своя събеседник.

„Може да бъде изключително ценно за екстровертите да се научат да провеждат по-смислени и задълбочени разговори, които вдъхновяват и помагат за изграждането на по-здрави и стабилни връзки“, казва Налин.

5. Интровертите могат да се научат да искат помощ

Екстровертите обикновено разполагат с обширна мрежа от контакти, към които могат да се обърнат, когато имат нужда от помощ. Изграждането на една подобна мрежа обаче зависи именно от желанието и способността на човек да потърси помощ от някой друг. Екстровертите обичат да споделят идеите си с големи групи от хора, които да споделят своето мнение по темата и на свой ред да предложат различни идеи. Интровертите обаче предпочитат да анализират мислите си на спокойствие, преди да предприемат каквото и да е било действие. Интровертите могат да научат от по-уверените си колеги как да питат останалите за тяхното мнение и как да си изградят мрежа от контакти, които да им помогнат, когато имат нужда.

6. Екстровертите могат да са научат да ценят ползите от времето, прекарано насаме

Интровертите са склонни да дават приоритет на времето за почивка и възстановяване. Те често отделят време в ранните часове на деня или преди лягане за размисли и медитация. Екстровертите, от друга страна, много често пренебрегват своето психическо и физическо здраве  стремежа си да постигнат някаква цел. Ако екстровертите вземат пример от интровертите и се научат да отделят време за почивка, размисли и дори благодарност за това, което имат, те могат да станат по-ефективни в работата си и да подобрят значително здравето си.

…………………………………………

Лиса Евънс за FastCompany.com

Източник: https://www.manager.bg/