Те не се страхуват да покажат слабост

Те не се страхуват да покажат слабост
Те не се страхуват да покажат слабост
Снимка: Shutterstock

Моите петнадесет години опит като психотерапевт ми помогнаха да науча много за психическата сила и устойчивостта на човешкия дух. В това време срещнах безброй хора, които успяват да се изправят на крака след жестоки емоционални загуби и тежки преживявания.

Един от най-важните уроци, които научих, беше, че устойчивостта на психически силните хора идва най-вече не от нещата, които са направили, а от това, което не са направили.

Хората, които се борят с нездравословните и вредните психически и физически навици, имат значително по-голям шанс да се справят с най-големите препятствия, пред които ги изправя живота. Въпреки всички провали и падения, те винаги успяваха да се върнат в правия път и да достигнат пълния си потенциал.

Това е особено важно за лидерите, защото те трябва да имат нужната психическа сила, за да ръководят своите екип както в добрите, така и в лошите времена. За да превърнат добрите си навици в по-ефективни, те трябва да се откажат от негативните навици, които ограничават психическата им сила.

Това са 13 неща, които лидерите със силна психика не правят.

1. Не прикриват своята несигурност и страхове

Да признаете, че не разбирате от абсолютно всичко, изисква смирение, което е истински знак за психическа сила. Въпреки това, много лидери смятат, че трябва да знаят всеки отговор и че всяка грешка ги представя като некомпетентни. Психически силните лидери обаче отказват да губят време и енергия в опити да прикриват своите слабости. Вместо това, те съсредоточават своите усилия в това да станат по-добри и да научат нови неща.

2. Тяхната самооценка не зависи от чуждите мнения

Ако вашата самооценка се срива всеки път, когато получите някаква критика, или скача до небесата, когато ви похвалят, ще се превърнете в човек, който прави всички за да получи чуждото одобрение. Тези хора не могат да бъдат ефективни ръководители. Лидерите със силна психика нямат нужда от мнението на другите, за да си изградят адекватна самооценка.

3. Не позволяват емоциите им да ги контролират

Психически силните лидери не потискат емоциите си, те осъзнават тяхното влияние върху поведението им. Вместо да избухват всеки път, когато се ядосат или когато са нервни, те знаят как да контролират емоциите си, за да запазят своята продуктивност.

4. Не пренебрегват критиките

Неефективните лидери отхвърлят всяка критика, защото тя наранява тяхното его. Лидерите със силна психика могат да преценят дали в критиката, отправена към тях, има определена доза истина. Те са готови да направят нужните промени, ако някой има идея, която ще направи нещата по-добри.

5. Не потискат болката си

Когато казвате, че „изобщо не сте притеснени“, вие определено не внушавате увереност. Психически силните лидери имат смелостта да си признаят, когато са загрижени и обезпокоени. Когато думите им отговарят на тяхното поведение и емоционално състояние, хората ги приемат като по-искрени и автентични.

6. Не отричат своите ограничения

Лидерите, които мислят, че няма възможност да се провалят и че нищо не може да се обърка, са тези, които се провалят най-бързо. Силните лидери признават своите ограничения, както на индивидуално ниво, така и на фирмено равнище.

7. Не търсят отмъщение

Когато казвате неща от рода на „Той ще си плати за това, че ме накара да изглеждам глупаво на тази среща“ или „Ще се погрижа да не намери друга работа в тази индустрия“, вие не показвате сила. Психически силните лидери не си губят времето с планове, които целят да навредят на другите. Вместо това те инвестират своите ресурси в подкрепата и развитието на хората, които имат най-голямо значение за тях.

8. Не бягат от отговорност

Когато използвате извинения като „Съжалявам, че сте се обидили“, вместо „Съжалявам, че се държах нетактично“, вие прехвърляте вината върху другите. Няма как да станете по-добър лидери, ако не се научите да поемате отговорност за собствените си действия. Психически силните хора признават своите грешки и поемат пълна отговорност за последиците от тях.

9. Не избягват конфронтация

Не е задължително конфронтацията да бъде нещо лошо. Всъщност, провеждането на директни и искрени разговори е ключът към изграждането на сплотен екип. Лидерите със силна психика не бягат от трудните разговори, защото знаят, че проблемът трябва да бъде разрешен, дори ако това ги кара да се чувстват неудобно и неприятно.

10. Не цензурират другите

Може да е трудно да чуете и приемете мнения, които противоречат на вашите. Въпреки това, силните лидери не се чувстват заплашени от хора, които се осмеляват да изкажат своето мнение. Точно обратното, те ги насърчават да споделят идеите си, защото осъзнават, че тяхното решение не винаги е най-доброто.

11. Не гледат на добротата като на слабост

Без значение дали предлагате чаша кафе на ваш служител или приемат удължаване на отпуската по болест на ваш колега, любезното поведение не слабост. Психически силните лидери показват съпричастност и не се притесняват, че някой може да се възползва от тяхната „слабост“.

12. Не бъркат увереността с арогантност

Никога няма да чуете един психически силен лидер да казва нещо от рода на „Това място няма да оцелее без мен“ или „Аз съм единственият, които си разбира работата тук“. Лидерите със силна психика знаят кои са и какво могат да предложат на компанията, но никога не преувеличават собствената си значимост.

13. Не се страхуват от успеха на другите

Психически силните лидери не се страхуват от други лидери, компании и дори служители, които правят страхотни неща. Те знаят, че чуждите постижения не намаляват стойността на техните. Вместо да си губят времето, мислейки за хората, които биха могли да ги засенчат, те остават фокусирани върху собствения си път към успеха.

Никой не се ражда с силна психика, но всеки има способността да я развие. Изграждането на психическа сила ще ви помогне да достигнете пълния си потенциал, както на лично, така и на професионално ниво.

Ейми Морин, автор на бестселъра „13 Things Mentally Strong People Don’t Do“, заInc.com

Източник: http://www.manager.bg