Търговецът е добър, когато…

Търговецът е добър, когато...
Търговецът е добър, когато...
Снимка: Shutterstock

Най-ценените професионалисти са тези, които успяват да генерират още и още приходи. Така е при всеки бизнес. Хората, които умело продават не само продукти и услуги, а и себе си в ролята на експерти, печелят най-много.

Търговията е майсторство. Това е занаят, поставен някъде между харизмата, късмета и изкуството да убеждаваш другия. Практика, съгласувана с посланията на рекламата, мисията на фирмата и стратегията на маркетинга.

Някои хора я владеят. Други, за радост не. Защото какво би бил светът, ако всички бяхме търговци и си поставяхме финансови цели?

Имайки предвид колко ценно е в момента умението да се продава, списание Entrepreneur посочва пет важни настройки на търговците, които постигат успехи. Ето ги.

1. Те не забравят, че работят с хора. Наясно са, че всеки клиент иска и очаква личен подход. Обръщат внимание на защитата на потребителските интереси. Знаят, че през последните години хората се чувстват пренебрегнати, защото влизат в големи търговски центрове, ресторанти, офиси и дори в зъболекарския кабинет и им се налага да задават въпроси и да се борят за внимание, за да ги забележи някой. Обслужването често ги кара да чувстват, че покупката им не е достатъчно важна.

2. Фокусират се само върху резултатите. Не върху усилията. Продажбите не са игра на организиране и планиране на срещи. В тях става дума за постигането на резултати. Търговците днес често прекарват време във вършенето на „важни“ задачи и губят време, в което могат да се изправят на пътя на клиентите, реално способни да купят продукта им. Успехът в продажбите се основава на това да накараш повече и повече хора да пипнат продукта ти с ръцете.

3. Вършат и неудобните неща. Не се отказват. Борят се за вниманието на трудни клиенти. Упорстват, макар и да не е приятно. Задават нелеки въпроси и преследват сключването на сделката.

4. Стараят се да смайват клиентите. Впечатляват ги. Търсят начин да предизвикат позитивните им емоции. Опитват се да предизвикат чувство на необходимост спешно да се притежава предлагания от тях продукт.

5. Готови са да помолят да продадат нещо. Това изглежда лесно и простичко дело, но мнозина го избягват. Повечето търговци признават, че никога не са молили никого директно да му продадат нещо. А този акт предизвиква изненада и симпатии, заради откровеността си.

Източник: https://www.manager.bg/