Служителите, които могат да съсипят всеки бизнес

3 признака, че сте проблемен служител
3 признака, че сте проблемен служител
Снимка: Shutterstock

Както добре знаем, хората са най-ценният актив на всяка компания. Те обаче не могат да се представят на най-високото си ниво, ако са заобиколени от колеги, които се опитват да саботират и манипулират работната среда.

Това са 8 типа служители, които могат да доведат до провал всяка компания:

1. Хора, които нарушават корпоративната етика

Става дума за лицата, които показват пълна липса на интерес към успеха и развитието на компанията и многократно нарушават нейните установени норми и политики. Как? Например като споделят конфиденциална корпоративна информация, извършват кражби, достигат дори до дискриминационни практики или сексуален тормоз.

2. Кадри, които са ненадеждни

В този случай става дума за служители, които непрекъснато изпускат крайните срокове за завършването на дадена задача, идват по-късно и си отиват по-рано от офиса или просто отсъстват от работа. Това са хора, на които просто не може да разчитате да свършат качествено и навременно задачите, върху които работят.

3. Служители, които не са добри екипни играчи

Това са твърдоглави хора, които постоянно хленчат и затрудняват работата на своите колеги. Някои от тях си мислят, че знаят всичко и отказват да приемат конструктивна критика и отбрана връзка, докато други не спират да се оплакват и да търсят начини да обвинят някои друг за собствените си грешки и неуспехи.

4. Лица, които разпространяват клюки и слухове за своите колеги

Тук става въпрос за онези служители, които изразяват своето недоволство от работата под формата на разпространение на клюки и слухове за техните колеги и шефове. Те могат да бъдат определени като „корпоративни тийнейджъри“, чието време с компанията е към своя край. Преди обаче да се разделят с нея, те искат да й навредят като внесат смут и неразбирателство между другите служители.

5. Назначените, които се противят на всички промени

Предвид изключително бързото темпо, с което се развива светът, и нуждата от непрекъсната адаптация и гъвкавост, служителите, които отказват да приемат промените, подписват собствената си професионална смъртна присъда. Най-лошото в тази ситуация е, че в зависимост от позицията, която заемат, те могат да повлекат заедно със себе си и голяма част от колегите си, а в някои случаи дори и цялата компания.

6. Мениджърите, които управляват чрез прекомерна бюрокрация

Прекомерната бюрокрация, която е характерна за микромениджмънта, се състои от множество нива на одобрение и управление, които пречат на бързото и ефективното решаване на проблемите.

7. Шефовете, които не са добри комуникатори

Някои мениджъри имат склонността да пазят за себе си важна информация, която им дава власт над работната среда и хората в нея. В тези случаи служителите нямат представа какво се случва всъщност в компанията и никой не е наясно какво предстои в бъдеще. Това предизвиква объркване, страх и безпокойство в умовете на служителите

8. Бизнес управители, които не се интересуват от баланса между личния и професионалния живот на служителите си

Личният живот на хората не трябва да бъде жертван в името на работата. Множество проучвания доказват, че практиките като 50-часовите работни седмици, липсата на време за почивка и идеята, че служителите трябва да са на разположение на своите мениджъри по 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, са контрапродуктивни и вредни както за компанията, така и за нейните хора.

……………..

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/