Упражнения, които ще помогнат за подобряване на паметта

Снимка: Shutterstock

С годините хората започват да се оплакват от лоша памет. Всеки трети човек в света е изправен пред този проблем. Ако не обърнете внимание своевременно, проблемът може да се влоши с напредването на възрастта. За това има прости упражнения, които можете да направите у дома, пише ABC Fact.

Учете стихове или откъси от проза

В училище изучаваме поезия. Наизустяваме дълги пасажи от известни автори. Така развиваме нашата памет. Никога не е късно да направим това отново. Изберете стихотворения от любим автор, припомнете си нещо от училищната литература и повтаряйте от време на време.

Казвайте думите отзад напред

Този метод може да изглежда странен, но е един от най-ефективните за трениране на паметта. Ако напишете думата на хартия, ще бъде много лесно. Започнете с кратки думи и скоро ще можете да го правите лесно с цели изречения. Дори без лист.

Развивайте малки двигателни умения

Използването на този метод е доказан отдавна. Извършването на някакви дейности с ръцете засяга мозъчната ни активност, което от своя страна развива нашата памет. Бродерията и плетенето могат да допринесат идеално за работата на мозъка. Намерете своето хоби и го упражнявайте редовно.

Станете левичар

Някога левичарите бяха порицавани в училище, но тези времена да се надяваме отдавна са забравени. Учените доказаха, че е невъзможно да научите човек насила да пише с другата ръка. Но това не пречи сами да опитвате да сменяте ръцете при писане. Така активираме дейността в съответното мозъчно полукълбо.

Учете чужд език

Този метод е не само ефективен, но и полезен. Ако отдавна сте мечтали да научите нов език, направете го. Това само ще ви помогне да развиете паметта се, освен че ще придобиете нови професионални умения.

Източник: https://www.manager.bg/