Сега е моментът да планирате една по-добра, делова година!

Какво превръща работата в скука
Какво превръща работата в скука
Снимка: Shutterstock

Началото на новата календарна година е добър момент за размисъл върху изминалите 12 месеца и за разработване на план, които да направи следващите 365 дена по-добри. Независимо дали годината ви е била изпълнена с тежки периоди, които са ви накарали да се съмнявате в бъдещето на вашата кариера или минала според вашите очаквания, никога не пречи да се стремите към нещо по-добро занапред. Имайки това предвид, ето няколко критични грешки, които тази година трябва да избегнете на всяка цена.

1. Не сте поели рискове

Не е лесно да излезете извън зоната си на комфорт и да се поставите в положение, в което рискувате да се провалите. От друга страна, ако не поемате никакви рискове в работата, не след дълго ще попаднете в състояние на професионален застой, което може да бъде по-лошо дори от неуспеха. Следващият път, когато в ума ви изникне страхотна идея, не я пренебрегвайте. Последвайте интуицията си и вижте до къде ще ви отведе. Дори и в крайна сметка нещата да се получат, шефът ви най-вероятно ще оцени вашата креативност и поетата инициатива.

2. Не сте научили нищо ново

Лесно е да се пуснете по течението и да гледате как дните си отминават, когато нещата вървят гладко. Все пак, защото да правите промени в работата си, ако шефът ви е доволен от вашите резултати?

Истината обаче е, че ако не полагате нужните усилия, за да придобивате нови познания и умения, вероятно ще попречите на професионалния си растеж и ще пропуснете възможности за получаване на повишение. По тази причина е добре да разберете в кои области от вашата работа имате пропуски и да ги запълните, независимо дали това означава да се запишете за някакви професионални курсове, да присъствате на конференции и семинари или да потърсите помощ от ментор.

3. Прекалено много сте се притеснявали

Трудно е да запазите хладнокръвие в работата, когато в последния момент ви затрупат с редица проекти, които трябва да бъдат завършени по възможно най-бързия начин. Ако обаче не откриете начин да се справяте със стреса на работното място, най-вероятно няма да успеете да получите желаното повишение. Започнете новата година, практикувайки различни техники за намаляване на стреса, докато не откриете тази, която е най-ефективна за вас.

4. Пренебрегвали сте бизнес контактите си

Когато става въпрос за кариерното израстване, хората, които познавате, често са също толкова важни(ако не и повече) от нещата, които знаете. Ето защо не можете да си позволите да пренебрегвате вашите бизнес контакти, дори ако сте затрупани със задачи и намирането на време не е никак лесно. Въпреки че най-вероятно няма да имате възможността да се срещате на обяд  с всеки един от вашите сътрудници поне веднъж в месеца, нищо не ви пречи да проведете няколко кратки разговора с тях, имайки предвид факта, че никога не знаете кога те могат да ви светнат за страхотна професионална възможност, от която да се възползвате.

5. Били сте нещастни в работата

За съжаление, голяма част от работниците днес са недоволни от работата си. Ако сте предприели стъпки, за да направите работата си по-приятна и удовлетворяваща, но изглежда, че нищо не се променя, не се обричайте на още 12 месеца мизерия. Вместо това, актуализирайте вашата автобиография и се свържете с някои от вашите контакти, които може да имат предложение за работа, което да отговаря по-добре на вашите нужди, интереси и желания. Колкото по-дълго време прекарате на работа, която ви прави нещастни, толкова по-голяма е вероятността вашето представяне да се влоши, което от своя страна може да опетни репутацията ви и да доведе до вашето евентуално уволнение.

6. Не сте поискали повишение

Много хора избягват разговорите за повишение на заплатата, защото не искат да изглеждат алчни в очите на своя ръководител. Както обаче се казва – ако не питаш, не получаваш.

Освен това, ако подходите към този разговор по правилния начин, може да спечелите желаното повишение без да си навлечете гнева на вашия шеф. Това означава, че преди да отидете при шефа си с искане за повишение подготвите със списък с причини, заради които заслужавате да го получите, и да проверите данните за заплатите, които взимат други хора на вашата позиция, за да имате реална представа за сумата, която можете да поискате. Най-важното обаче е да не се отказвате от поемането на тази стъпка, само защото идеята, че ще поискате повече пари от шефа си за работата, която вършите, ви кара да се чувствате неудобно. По този начин вие не само губите потенциални средства, с които иначе може да разполагате, но и създавате ситуация, която може да ви накара да намразите работата си.

Сега е моментът да промените навиците си и да реализирате това, което сте могли да постигнете през изминалата година. Ако избегнете тези грешки, новата година може да бъде най-успешната в живота ви.

……………….

Мъри Бекман за Fool.com

Източник: https://www.manager.bg/