Възможно ли е кандидатът за работа да лъже – гледайте внимателно, сам ще се издаде

Преди да приключите интервюто за работа, задайте тези 3 въпроса
Преди да приключите интервюто за работа, задайте тези 3 въпроса
Снимка: Potstock / Shutterstock

Повечето мениджъри, отговарящи за наемането на нови служители, обикновено не поставят под въпрос истинността на кандидатите, които интервюират. На фона на множеството позиции, които спешно трябва да бъдат попълнени, стотиците автобиографии, които трябва да бъдат прегледани, и всички интервюта, които трябва да бъдат насрочени и проведени, мениджърите рядко имат времето да прегледат в детайл цялата професионална история на всеки един кандидат. В повечето случаи това не е голям проблем, тъй като преобладаващото мнозинство от кандидатите са честни и отговорни хора, които просто търсят добра възможност за развитие на своята кариера.

От време на време на време обаче има и такива, които преувеличават своите предходни постижения и дори прибягват до пълни лъжи и измислици, за да спечелят работата, която искат. Ако именно те получат позицията, последствията за компанията, която ги е наела, може да бъдат катастрофални. Замяната на служител, независимо дали той е прекарал кратко време в компания, струва скъпо и отнема много време.

Затова, следващият път, когато интервюирате кандидат, чиито професионален опит, изглежда твърде впечатляващ, за да е истина, огледайте се за някои от тези знаци, които показват, че той преувеличава или лъже за своите успехи.

1. Кандидатът дава неясни и/или несвързани отговори

Всички сме попадал в подобна ситуация – задавате на кандидата конкретен и многопластов въпрос, а поучавате неясен и неточен отговор. Понякога това е знак, че кандидатът не се е подготвил достатъчно добре за интервюто, но друг път може да покаже, че той просто не иска да сподели цялата истина.

„Неясните и непълните отговори на въпросите са предупредителен знак за подмяна или фалшифициране на някаква информация за кандидата“, казва Таму Коен, която е президент и основател на компанията за скрийнинг на СВ-та на кандидатите за работа  Infomart.

„Кандидатът за работа, който не използва обичайния за своята индустрия жаргон и не цитира конкретни процеси, резултати и роли от предходната си работа, може да преувеличава в представянето на своите постижения.“, добавя тя.

Когато са изправени пред подобна ситуация, интервюиращите мениджъри трябва да поискат от кандидата допълнително пояснение, за да разберат дали той преувеличава или просто е нервен.

„Интервюиращият трябва да запази мълчание за няколко секунди, след като кандидатът за работа е дал неясен или непълен отговор, за да го окуражи да разкаже повече. Макар че в началото това мълчание може да създаде една неловка ситуация, този метод гарантира по-искрени и индивидуални отговори от кандидата в сравнение с тези, които ще бъдат дадени, ако се зададат пояснителни въпроси“, казва Ларс Херем, групов изпълнителен директор на агенцията за подбор на кадри Nigel Wright Group.

Херем също така съветва да „повторите отново въпроса, било то веднага, след като получите отговор, или по-късно в интервюто, за да разберете дали кандидатът е искрен и последователен в отговорите си“.

 2. Езикът на тялото издава неискреността на кандидата

Гледали ли сте филми и сериали, в  които детективите са на практика „човешки детектори на лъжата“? Те разбират дали човек е извършил престъплението с един поглед, без дори да задават въпроси. Истината е, че не нужно да сте преминали през обучение на ФБР, за да забележите сигналите и знаците на езика на тялото, които показват, че кандидатът за работа ви лъже.

„Нервните тикове, шарещите очи и пълното избягване на зрителен контакт при отговарянето на важни въпрос, могат да означават, че кандидатът не е уверен в своите отговори“, обяснява Коен.

Важно е обаче да имате предвид, че това могат да бъдат и признаци, че кандидатът е притеснен, така че е важно да следите за внезапна промяна в поведението и да разглеждате ситуацията в специфичния и контекст.  Има голяма разлика между кандидата, чието коляно от време на време подскача, и този, който не спира да се хвали с грандиозните си постижения, но така и няма смелостта да ви погледне в очите.

3. Кандидатът отделя прекалено много внимание на груповите успехи

Напълно вярно е, че добрата работа в екип и сътрудничеството са от ключово значение за доброто представяне в съвременното работно място, но трябва да бъдете внимателни с кандидатите, които говорят само за постижения, постигнати в работата им като част от екип. Това може да означава, че те не нямат особен опит в индивидуалната работа, а това може да бъде сериозен недостатък.

„Личните местоимения като „Аз“ и „Моят“ говорят за опит от първа ръка, докато постоянното използване на местоименията „Те“, „Ние“, „Нашето“ показват, че кандидатът опитва да черпи точки от успехите на други хора“, казва Херем.

Не позволявайте на впечатляващо звучащите екипни постижения да формират мнението ви за кандидата без да зададете допълнителни въпроси.

„Ако кандидатът говори за групови проекти, попитайте каква точно е била неговата роля или за нещо, с което те лично са допринесли за успеха на екипа“, казва Дона Свей, експерт по писането на автобиографии.

Разбира се, ако от друга страна кандидатът използва само местоимението „Аз“, това може да говори за висок егоцентризъм и липса на умения за работа в екип, така че е важно той да дава балансирани отговори, в които се посочват както личните му, така и груповите постижения в предходната му работа.

4. Кандидатът заема дефанзивна позиция

Срещали ли сте кандидати, които изразяват недоволство от задаването на допълнителни въпроси относно тяхната кариера?  Според Сюсан Хосаж, старши консултант и коуч в OneSource HR Solutions, това е един от най-лесно разпознаваемите признаци, че кандидатът за работа ви лъже.

„Спомням си едно интервю, в което един кандидат каза с гневен тон – „Кой е измислил тези въпроси?“, на което му отговорих, че в случая този човек съм самата аз. Кандидатът веднага промени поведението си, но въпреки това не успя да се представи по-добре при следващите въпроси.“, казва Хосаж.

„Един друг кандидат за работа завърши своето интервю с думите: „Сега искам аз да ви задам няколко въпроса, на които няма да можете да отговорите“. Излишно е да се каже, че той остави голямо впечатление у нашата група от мениджъри, но за негово съжаление, то не бе никак добро“, казва още тя.

Нещата не винаги ще бъдат толкова ясни, колкото в тези примери, но ако кандидатът, който интервюирате, избягва даването на отговор на важни въпроси и отхвърля с лека ръка вашите притеснения, може да си имате работа с истински самозванец.

5. Реалните умения на кандидата не отговарят на заявените от него възможности

Едно от нещата, за които кандидатите най-често лъжат, е опитът който имат в определена дейност или с конкретно умение. Добрата новина е, че има изключително лесен начин да тествате тяхната компетентност.

„Кандидатите за работа са склонни да преувеличават, когато говорят за своите умения в боравенето със конкретен софтуер. Вземете за пример някой, който пише в автобиографията си, че е експерт по работата с таблици в Excel. Открих, че най-добрият начин да отсея истинските специалисти от самохвалците е като им един прост въпрос: „Кое е най-сложното нещо, което сте правили в Excel”, казва Свей.

Както казахме в начало, в повечето случаи кандидатите за работа са хора, които просто се надяват на шанс да се докажат в бизнеса. Много от тези хора ще бъдат нервни и притеснени по време на интервюто, което може да доведе до редица малки и по-значителни грешки. Въпреки това, отделете специално внимание на гореспоменатите 5 фактора, ако искате да си гарантирате, че няма да назначите на работа арогантен самозванец, който по-късно да ви струва скъпо.

…..

Емили Мур за GlassDoor.com

Източник: https://www.manager.bg/