Без “Но..”!

Топ 5 на мениджърските грешки и как да ги избегнем

Топ 5 на мениджърските грешки и как да ги избегнем Понякога ни се случва да правим ужасни грешки, които могат да доведат до разпадането на сериозна връзка и прекратяването на дългогодишни приятелства, както в професионалния, така и в личния ни живот. Ако обаче поднесете искрено извинение и подберете добре думите си, тези грешки могат да се превърнат в трамплин към заздравяването на отношенията между двама души. Обратното важи в пълна сила и за лошото извинение,  което може да отвори нови рани и да нанесе повече щети върху връзката ви, отколкото самата грешка.

Именно по тази причина е толкова важно да подбирате думите си изключително внимателно. Всъщност, би било добре да си създадете списък с думи и фрази, които на всяка цена трябва да избягвате, когато искате прошка.

Според психологът и автор на „Правилата на брака“ Хариет Лърнър използването на думата „но“ например може да доведе до пълен неуспех в опита за помиряване. Дори ако извинението ви искрено, думата „но“ ще добави към вашия израз на разкаяние допълнителни условия, подобно на някаква клауза с дребен шрифт. Иначе казано, думата „но“ в случая действа като оправдание за това, което сте направили и показва, че всъщност не искате да поемете отговорност за грешката си.

„Съжалявам, но ти ме ядоса първа“, определено не е ефективно извинение. Всъщност, това е представлява пасивно-агресивно изказване, което може допълнително да разгневи другия човек. Когато „но“ действа като оправдание за вашите действия, то ще убеди другия човек, че извинението ви всъщност е неискрено и че всъщност не сте осъзнали грешката си.

Лърнър съветва да коментирате действията, които сте извършили, и да не „насочвате извинението си към причинената болка“. Това означава, че ако кажете нещо от рода на „Съжалявам, че се чувстваш така“ или „Съжалявам, че го прие по този начин“, вие размивате посланието и не адресирате самият инцидент, който е в основата на проблема. Така вие не поемате отговорност за направеното от вас и един вид намеквате, че другият човек е твърде чувствителен и ирационален в своя гняв към вас.

Ако имате нужда от помощ намирането на подходящо извинение, може да се възполвате от съвета на Шери Майерс, която брачен консултант и семеен терапевт. Според Майерс, за да бъде едно извинение ефективно, трябва да е ясно, че:

1. Вие поемате пълна отговорност за вашите действия и техните последици

2. Вие искрено съжалявате за всичко, което може да е наранило другия човек

3. Вие искате да коригирате грешката си, като осигурите на засегнатия човек всичко, от което се нуждае, за да се почувства по-добре, да продължи напред и да ви прости.

Избягвайте изразите, които могат да прозвучат така, все едно прехвърляте вината върху човека, към когото е насочено вашето извинение. Не забравяйте, че макар и да е не лесно да си признаете, че сте сбъркали и да се извините, животът без важните за вас хора ще е още по-тежък.

………………………………

Питър Икономи, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com

Източник: https://www.manager.bg/