7 хобита, които правят човека по-умен

7 хобита, които правят човека по-умен

Дълго се смяташе, че хората са родени с определено изначално дадено им ниво на интелигентност и най-доброто, което могат да сторят в живота, е да се примирят със своя потенциал. Но учени сега доказаха, че всъщност можем да повишаваме този потенциал си и да се радваме на себе си в този процес. Днес знаем, че когато усвояваме нови умения, мозъкът ни създава нови неврологични пътища и това го кара да работи по-бързо и по-добре. 7 конкретни хобита дори са научно доказани като начини да станем по-умни.

Кои са те? Американският сайт Business Insider ги изброява в материал. Става дума за следното:

Свирене на музикален инструмент. То помага на творчеството, аналитичните умения, езика, математическите способности, моторно-двигателния апарат и други. Всичко това са великолепни предимства. Мнозина смятат, че участието в отборни спортове върши същата полезна работа за развитието на интелигентността. Но различното в свиренето на инструмент и създаването на музика е, че за разлика от останалите видове активности, само то засилва corpus callosum, който свързва двете полукълба на мозука чрез създаването на нови неврологични връзки. Подобреният corpus callosum помага в изпълнителните умения, на паметта, на способността да разрешаваме проблеми и на цялостните мозъчни функции, колкото и да е възрастен човекът.

Четене на различни видове четива. Четене на всичко. Без значение дали то в “Хари Потър”, “Игра на тронове” или новия брой на “Уолстрийт джърнъл”. Четенето ни кара да се чувстваме по-добре като себе си. То повишава три тима интелигентност – кристализираната, флуидната и емоционалната. Подобрява способността да решаваме задачи, да разрешаваме проблеми. Като съчетаваме различни парченца знание заедно, по-добре се ориентираме в ежедневния живот, можем да прозираме повратящите се модели наоколо, да разбираме процесите, които се случват и точно да интерпретираме и отговаряме на чувствата на другите. По отношение на работата, това се превежда като да накараш събитията да се случват и да правиш по-добри мениджърски решения.

Редовни физически упражнения. Упражняването на тялото по-често от веднъж седмично, както знаем, изпълва клетките с BDNF – протеин, полезен за паметта, умението да се учим, да се фокусираме, концентрацията ни и способността да разбираме. Всички те често са обобщавани с названието ментална активност. Някои учени спекулират, че седенето в неподвижно състояние дълго време има обратния ефект – то самъглява мозъка и го забавя, възпира го да работи толкова добре, колкото би могъл.

Научаване на нов език. Забравете за решаването на кръстословици и загадки, за да подобрите паметта си. Вместо това, научете нов език. Изследване показва, че хората, които са билингвистични или знаят повече от два езика. се справят по-добре в решаването на загадки от останалите, които говорят само един език. Успешното научаване на нови езици дава възможност на мозъка да работи по-добре при изпълнението на всякакви поставени задачи. Включително традиционните умения като планирането и решаването на задачи и проблеми. Освен това, ако говорим два езика гладко, имаме по-добри умения да наблюдаваме околната среда и по-добре можем да направямваме вниманието си към процесите.

Изпитване на кумулативното умение за учене. Какво е то?  Става дума за учение чрез повтаряне на информацията – може да бъде на глас или не. Много интелигентни ученици в гимназията се провалят на финални изпити, защото в предишните седмици изглежда са разбрали много добре темите но в деня на големия тест, забравят нещата. Хората сме склонни много бързо да забравяме (за щастие) и това се отразява, ако не сме повторили многократно знанията, които искаме да запаметим. Една от причините ученето на нов език да ни прави по-умни е, че то изисква кумулативно учене. Трябва да повтаряме едни и също отново и отново. Граматиката, новите думи – те са повтарящи се модели, които заучаваме. Можем да ставаме все по-интелигентни, дори да сме минали времето на гимназиалните години и отдавна да сме на работа. Можем да го правим като си записваме интересни мисли от книги, които сме прочели и ги повтаряме, както и като заучваме наблюдения и важни фрази в преговори. Можем да си водим малък дневник с всичко, което ни изглежда полезно за научаване и интересно, с което можем да подобряваме представянето си и да впечатляваме другите. Интегрирайте този вид учене в програмата си за самоподобрение.

Тренировки на мозъка. Судоку, пъзели, гатанки, игри на маса, видеоигри, игри на карти – всички тези и подобните им активности са полезни, те увеличават невропластичността. Провокират голям набор от промени в невронните пътища и синапси, което в общи линии е способността на мозъка да се саморазпознава. Когато невронните клетки отговарят по нови начини, това увеличава пластичността на мозъка, което ни дава възможност да виждаме нещата от повече различни гледни точки и да разбираме първопричините и ефектите от поведението и емоциите. Пред нас възникват нови модели и когнитивните ни способности се подобряват. Имайки предвид това, невропластичността е свързана с подобрение като тези на шума в ушите. Покачването й може да подобри определени състояния на мозъка. Хората с висока такава са по-малко податливи на тревожност и депресии, могат да учат по-бързо и да запаметяват повече.

Медитация. През 1992 г. Далай Лама кани ученият Ричард Дейвидсън да изучи неговите мозъчни вълни по време на медитация, за да разбере дали би могъл да създаде специфични мозъчни вълни по команда. Накрая се оказва, че когато Далай Лама и други монаси им се казва да медитират и да се фокусират върху състраданието, техните мозъчни вълни показват, че тези хора се намират в дълбоко съчивствано състояние на ума. Пълните резултати от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences през 2004 г. и след това в “Уолстрийт джърнъл”, където се сдобиват с огромно внимание. Медитиеането става интересно на амбициозните личности, защото експериментът подсказва, че можем да контролираме мозъчните си вълни и да чувстваме каквото искаме да чувстваме когато искаме да го чувстваме. Това означава, че можем да се чувстваме по-властни и силни точно преди преговори, по-уверени фдокато искаме повишение и по-убедителни при продажби. Идеята е, чче мозъкът може да се развива още повече и можем да го караме да го прави с цел. Различни активности стимулират различни области от мозъка и можем да работим за това да ставаме непобедими в силите си, както и да подобряваме слабите си места.

Източник: http://www.manager.bg/%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%85/7-%D1%85%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD