Проучване: Работодателите предпочитат кандидати с две специалности

Бъдете най-доброто си АЗ!
Бъдете най-доброто си АЗ!
Снимка: Shutterstock

Две специалности са по-добре от една, препоръчват изследователи на база мащабно проучване, пише Business Insider. Студенти, които удвояват магистратурите и специалностите си, могат да печелят повече от връстниците, които се обучават само в една област. Те са по-привлекателни за работодателите, защото се приемат като по-иновативни натури.

Предимството, което имат кандидатите с двойни специалности, е почти три пъти по-високо от всички останали.

До тази констатация учените са стигнали след изследване, в което са взети под внимание редица променливи, включително семейна история на предприемачеството, курсове в колежите, раса, пол и различни други образователни постижения. Дори са взети под внимание личностните характеристики като например, дали лицата са екстровертни или интровертни типове. Разгледани са институциитета, в които студентите са учили, качеството на преподаване, естеството на взаимодействието им с преподавателите.

И така, какво означава да бъдете по-иновативни и защо има значение?

Изследователите са използвали сравнително нов инструмент за проучване, който позволява да се определи, как институциите могат да помогнат на учениците да развият своя иновационен капацитет – набор от качества имат значение на пазара на труда, тъй като работодателите искат от завършилите колеж повече от добри оценки. Това, което работодателите наистина искат е кандидатите да могат ефективно да работят в различни екипи, да са творчески мислители и да имат убедителни комуникативни умения. Накратко, работодателите търсят иноватори.

Означава ли това, че висшисти, които имат двойно образование са и двойно по-иновативни? Може да се каже, че това е така, наблягайки на факта, че някои ученици искат повече от това, което една специалност или магистратура може да им осигури.

Двойно образование може да предостави на студентите опит, в който те да видят как различните специалности корелират помежду си. Освен това, завършването на допълнителни специалности, би увеличили опита за работата в екип с колеги отразлични дисциплини.

Това означава ли, че всички студенти трябва да се ориентират към усвояване на повече от една специалност? Вероятно не.

Макар изследването да подсказва, че кадрите с повече специалности са по-иновативни, това не води до заключението, че този академичен път винаги е най-добрият избор за всеки студент или за всяка индустрия.

Изводът, който правят учените е, че  допълнителното образование помага на учениците да съумеят да интегрират материала между различните дисциплини, да си взаимодействат помежду си и да работят в екип върху решаването на реални проблеми. Това може да стане както чрез съществуващи обучителни курсове, така и чрез нови центрове и пространства в университетите, посветени на иновациите.

По този начин, дори и ако студентите не завършват повече от една специалност, те пак могат да станат по-иновативни и съответно – по-привлекателни за работодателите.

Източник: https://www.manager.bg/