Когато амбицията започва да пречи

10 начина да насочите живота си към желаната промяна
10 начина да насочите живота си към желаната промяна
Снимка: Shutterstock

Хората, които непрекъснато се стараят да правят повече, отколкото се очаква от тях, обикновено са тези, които са най-мотивирани и амбициозни. Те са ангажирани със своята работа и получават удовлетворение от идеята, че допринасят за успеха на бизнеса и за позитивната атмосфера на работното място.

В това поведение няма нищо лошо и то трябва да бъде насърчавано, но ако не намерим равновесие в нашия живот и не отделим нужното време за почивка и презареждане, последиците за нас и за хората около нас може да бъдат доста негативни. Истината е, че прекомерната амбиция може да се превърне в пречка по пътя към успеха.

Как обаче можем да разберем дали сме прекалено амбициозни? Това са три признака, които показват, че вашата екстремна мотивация е започнала да поставя под риск вашето здраве и благосъстояние, както физически, така и психически.

1. Не ви остава време да се отпуснете

Много от нас мислят, че могат да вмъкнат безброй задачи в натоварения си работен график и в личния си живот, и че дори ще им остане свободно време. В резултат на това понякога отхапваме по-голям залък, отколкото можем да преглътнем.

Ако често имате чувството, че сте затрупани от работа, то има голяма вероятност вашата силна мотивация да ви води по пътя към живот на постоянен стрес и напрежение. Освен това, когато поставяте работата и вашите професионални цели на първо място, може лесно да попаднете в капана на отлагане на вашата ваканция и времето извън офиса, които ви позволяват да си починете и да презаредите.

2. Постоянно се сравнявате с другите

Когато имаме успешни колеги и шефове, на които се възхищаваме и които уважаваме, може да бъде много примамливо да копираме всичко, което правят, за да достигнем тяхното ниво на успех. Понякога хората стигат до там, че не изпускат от поглед своите колеги, само за да бъдат сигурни, че са на една или две крачки пред тях. В крайна сметка обаче фокусирането върху чуждия успех може само да навреди на собственото ви самочувствие и щастие. Единственият човек, с който трябва да се сравнявате, е този който сте били самите вие в миналото. Не забравяйте от къде сте тръгнали и до къде сте стигнали.

3. Често правите компромис с вашите ценности и стандарти

Какво сте готови да направите, за да стигнете до върха? Ако сте стигнали до точката, в която отговорът на този въпрос е „абсолютно всичко“, може би е време да направите крачка назад и да преразгледате приоритетите си. Отделете нужното време, за да си поставите ясни цели и да разберете какво сте готови да направите и какво не. След това задраскайте нещата, които никога не бихте направили от вашия списък. Изричането на тези неща на глас може да ви помогне да предотвратите ненужни морални компромиси.

Амбицията, волята и мотивацията са позитивни черти, на както и с всичко друго, с тях не трябва да се прекалява. Уверете се, че те не ви носят повече вреда, отколкото полза.

Питър Икономи, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com

Източник: https://www.manager.bg/