Преди да започнете бизнес

Преди да започнете бизнес
Преди да започнете бизнес
Снимка: Shutterstock

През последните 5 години работих като старши вицепрезидент на компания от Fortune 100, която ръководи ITуслуги за 48 хиляди крайни потребители в глобален мащаб.

Работата не беше лесна. Часовете бяха дълги, напрежението тежко, а клиентите трудни.

Дори след всички тези препятствия и трудности не бях готов да се присъединя към редиците на предприемачите и да започна собствен бизнес.

Това са 10 неща, които е добре да знаете преди да поемете по пътя на предприемача.

1. Не създавайте нови продукти, решавайте проблеми

Около 42% от новите продукти, които се появяват на пазара, не успяват да пробият и да реализират печалби. Каква е причината за този провал? Просто никой не иска този продукт.

Вместо да се опитвате да създадете нещо ново и невиждано, започнете да търсите решения за вече съществуващи проблеми. Когато има проблем, има и нужда и търсене за решения.

2. Забравете илюзията, че ще постигнете успех за една нощ

Дори компании като Amazon и Yahoo, често цитирани като примери за светкавичен успех, имаха нужда от цели 3 години, преди да се превърнат в истински разпознаваеми и популярни имена. За по-голямата част от компаниите това може да отнеме дори 10 години.

Така че, ако искате да станете следващия „стартъп милиардер“, трябва да сте търпеливи и готови да отдадете голяма част от живота си, за постигането на вашата мечата.

3. Фокусирайте се върху вашите силни страни, а не върху слабостите си

Успехът ви ще бъде постигнат благодарение на вашите силни страни. Затова е важно да прекарвате по-голямата част от вашето време, фокусирани имено върху тях.

Всички хора имат слабости, важното е да ги осъзнават. Възложете задачите, с които не се справяте добре, на някой друг. Фокусирате се върху слабостите си, вие се отдалечавате от това, в което сте най-добър и като цяло използвате вашето време за нещо, от което няма никаква полза.

4. Обкръжете се с правилния екип

Не може да се справим с всичко сами. Нуждаем от помощ, но не просто от каквато и да е било, а от правилната подкрепа. Двадесет и девет процента от стартъпите се провалят, заради неправилно подбран екип.

Отделете необходимото време, за да анализирате и оцените какъв точно е екипът, който ви трябва, и да наемете най-добрите хора, който да отговорят на вашите изисквания.

5. Ако провалът е неизбежен, опитайте се да го направите възможно най-бърз и безболезнен

Провалът е част от процеса. Не само че трябва да го очакваме, но трябва и да имаме предварително изграден план за действие, когато той настъпи.

Най-добрият начин да се справим с неуспеха е да се провалим бързо, да се адаптираме и да започнем отначало. Едно от най-лошите неща, които може да направите е да протакате провала, мислейки си, че може да преобърнете ситуацията и да продължите постарому, все едно нищо не е станало.

Трябва бързо да разберете какво работи и какво не, за да се отървете от всичко ненужно и  безполезно.

6. Разберете каква е стойността на това, което предлагате

Ако не разбирате добре какъв е продукта или услугата, която предлагате, няма как да накарате човек да купува нещо то вас, защото той също няма да знаят какво точно му продавате.

Колкото по-просто и ясно е вашето предложение, толкова по-лесно ще бъде за хората да решат, че имат нужда от вашите услуги.

7. Познавайте клиентите си

Изумително е колко много предприемачи не могат да опишат своя идеален клиент. Честно казано, аз също попадам в това число.

Добрият маркетинг е практически невъзможен, ако не знаете каква точно е вашата основна аудитория. Колкото по-тясно и точно дефинирана е тя, толкова по целенасочен и успешен ще бъде вашият маркетинг, а това ще доведе и до по-големи продажби и успехи.

8. Не всеки клиент е правилният за вас

Всички сме чували израза „клиентът винаги е прав“, но по-важното е да знаете, че „не всеки клиент е правилният клиент“. Не трябва да се страхувате да прекратявате договори и контакти с клиенти, когато усилията, които полагате, за да работите с тях, не отговорят на ползите, които извличате от вашите взаимоотношения.

Както има лоши фирми и продукти, също  може да се каже, че има и лоши клиенти. Вместо да си губите времето с подобни хора, съсредоточете се върху намирането на правилните клиенти.

9. Учете се от чуждия неуспех

Неуспехите са нещо, от което може да научим много, но това не означава, че самите ние трябва да участваме в даден провал, за да си извлечем поуки. Осемдесет процента от всички стартъпи са неуспешни. Анализирайте причините за техния провал и предприемете нужните стъпки, за да не попаднете в същите капани. Това може да ви спести много време, пари и стрес.

10. Без продажби, няма бизнес

Продажбите в бизнеса са като кислорода, без тях не може да живеем. Лесно може да се захласнете по дизайна на продукта, по маркетинга, планирането, набирането на персонал, брандирането и така нататък, но не трябва да забравяте, че сте в бизнеса, за да правите пари, а това означава, че се нуждаете от продажби.

Гордън Тредголд, основател на Gordon Tredgold LLC, за Inc.com

Източник: http://www.manager.bg