Полезни съвети за организиране на ефективен уебинар

Еникомп.ЕУ ЕООД търси партньори от София и страната за разпространение на програмен продукт Kami SL
Полезни съвети за организиране на ефективен уебинар
Снимка: Shutterstock

Уебинарите, излъчвани онлайн, придобиха голяма популярност в последните години като метод човек да чуе накратко нещо полезно в реално време, докато е у дома пред компютъра, или пред мобилно устройство някъде другаде. Лекторите на уебинарите понякога се намират на другия край на света.

Този вид онлайн събития са ефективен инструмент за промотиране на хора, организации и програми. Как да ги организираме по-добре? Inc.com дава няколко полезни съвета.

“Ако влагате сериозни усилия в създаването на перфектна за конкурс, ефективна презентация за уебинара ви, вашата работа е само наполовина свършена”, казват авторите. По думите им ключът в успеха на всеки уебинар е технически – създаването на трафик.

Майсторството е да бъдат накарани хората да се регистрират в страницата на уебинара и да гледат вашата презентация.

Има няколко добри начина да се помогне в създаването на по-голям брой записали се и участвали. Има, разбира се, възможност за платен трафик, който да дойде до съобщението за организиране на уебинара (публикувано в блог или другаде), както и безплатен свободен трафик от хора, които наистина са се поинтересували от темата. Ключово е тези потребители, до които е достигнало съобщението, да бъдат убедени да се регистрират и че това е важно и полезно за тях.

Съдържанието на съобщението в този смисъл е изключително важно. То е т.нар. “валута” в случая на уебинарите.

Трябва да създадете малки, кратки мостри от това, което ще покажете в уебинара си, от най-хубавата му и полезна част – кратки видеа, снимки, текст в блог. Използвайте ги като места за връзка, която води към регистрационната ви страница.

Един от методите да си набавите трафик е чрез LinkedIn. Да бъдете активни в него ще ви даде възможност да достигнете до някои от потребителите на тази мрежа в 200 държави. LinkedIn е мястото, където трябва да прекарвате много време, ако продавате B2B продукт или услуга. Той улеснява откриването на идеални посетители на уебинара ви и клиенти, дава възможност за свързване в първо лице.

Ако искате да промотирате уебинара си в LinkedIn, може да създадете блог публикация в платформата, която говори конкретно за това, което споделяте в уебинара ви. Публикацията трябва да е къса, не повече от 400-600 думи. В нея може да поканите публиката да получи повече съдържание от този тип, като посети уебинара ви.

Ако добавите голям видим призив за действие с линк (Call To Action / CTA) в дъното на вашата блог публикация в LinkedIn, ще насочите хората директно към регистрационната ви страница.

Едно от най-хубавите неща на LinkedIn е, че тя е мощна търсачка. Може да откриете в нея точните професионалисти, които биха се интересували от темата ви, сортирайки по професия, длъжност, локация, вид индустрия и други.

Друг метод за създаване на трафик е чрез Twitter и Facebook. В тях обновявайте информацията, че уебинарът ви ще се състои, няколко пъти в рамките на една седмица.

Имайте предвид, когато хората видят думата уебинар (“Webinar”) те автоматично си мислят, че ще трябва да отпишат 60 минути от живота си (и повече) за това събитие. Да го запишат в календара си. Ангажира ги в определено време – дата и час. Това също обезкуражава мнозина да кликнат вашия линк “ЗА РЕГИСТРАЦИЯ”.

Един метод за привличане и убеждаване е краткото видео. То е много по-лесно за кликване и преглед (в представите на публиката). Представете уебинара си като събитие чрез кратко видео в YouTube, записванията ви ще имат повече успех и ще станат по-голям брой.

Между другото, YouTube е втората по големина търсачка в интернет след Google, така че каквото поставите там, ще остане и може да бъде открито впоследствие, дълго след като уеб събитието ви се е състояло.

Източник: http://www.manager.bg