Няколко идеи как да запазите мотивацията и концентрацията на вашия екип

Няколко идеи как да запазите мотивацията и концентрацията на вашия екип

Няколко идеи как да запазите мотивацията и концентрацията на вашия екип Запитването „Кои са начините да задържа екипа си фокусиран върху работата“ било поставено пред потребителите на американския сайт за споделяне Quora, където може да намерите отговори на въпроси от най-различни сфери на живота.

От Inc.com цитират отговорът на Джон Л.Милър, който може да се похвали с 25 години професионален опит, от който 13 са от позицията на мениджър. Отговорът на Милър е следният:

Един страничен ефект от работата в добрите софтуерни компании е постоянната заплаха за живота на организацията, идваща от конкурентните фирми.

Хората в тази професия са високо ценени професионалисти, които са свикнали с добри финансови и нематериални условия на работа, но винаги има компании, които плащат повече. Топ инженерите постоянно получават предложения от други организации и често биват търсени от така наречените „ловци на таланти“, които се опитват да ги привлекат в редиците на друга организация.

Ако тези компании успеят да „откраднат“ служител от конкуренцията, те печелят двойни дивиденти, от една страна увеличават възможностите на собствения си екип, а от друг намаляват тези на преките си съперници.

От ключово значение е екипът ви да бъде силно мотивиран и концентриран върху задачите си, за да избегнете тези проблеми. Инженерите от най-големите компании са хора с изобилие от възможности за избор. За да ги запазите трябва да направите следното:

1. Уверете се, че служителите ви вярват във вашите идеи

На първо място, трябва да се уверите, че служителите ви разбират стойността  на работата, с която се занимават. Направете така, че те да осъзнаят колко значими са целите, които преследва вашата компанията. В идеалния случай, ще получите екип от хора, които вярват във вашите идеи и ценности и знаят какви са приоритети на организацията.

2. Слушайте

Всеки трябва да има право на глас, когато става въпрос за работа в екип. Това не означава, че всяко мнение има еднаква тежест и, че вземането на решения ще бъде демократично, но всеки трябва да може да изкаже своите мисли, без да се страхува.

Ако някой предложи по-добър начин за изпълнение на задачата, вашата работа е да се възползвате възможно най-бързо от новата идея и да отдадете заслуженото признание на лицето, което я е представило.

3. Подчертайте стойността на служителите за компанията

Уверете се, че членовете на вашия екип знаят, че техните умения и заслуги се ценят високо. Бъдете откровени с тях, както в случаите когато се справят добре, така и когато представянето им не е на ниво.

Източник: http://www.manager.bg