Нагоре в кариерата по време на пандемия с 5 експертни съвета

Лидерите не дават инструкции. Те рисуват

Лидерите не дават инструкции. Те рисуват В състояние на неопределеност не е лесно да планираме бъдещето, включително и нашето лично професионално бъдеще, работа и кариера.Това обаче не означава, че трябва да спрем да мислим за неща като отваряне на собствен бизнес или изкачване нагоре по кариерната стълбица. Все някога епидемията ще приключи, следователно сега е моментът да се подготвите да влезете в света с нови сили и компетенции. Професорът от London Business School и автор на книгата „Действай като лидер, мисли като лидер“ Ерминия Ибара вярва, че всяка криза е шанс да започнете нещо ново. Тя проучва кризисните ситуации, включително последната – глобалната финансова криза от 2008 г., и стига до извода, че по време на криза не бива да се седи със скръстени ръце. Професор Ибара дава 5 ключови съвета на тези, които не се предават и отсега гледат напред, към бъдещото си кариерно развитие.

Развивайте нови умения

Бъдещето изглежда несигурно дори и в спокойни времена, а по време на криза  стресът и шокът могат да окажат крайно негативен ефект върху емоционалното състояние на хората. Ибара обаче съветва да не се поддаваме на паника и отчаяние, а вместо това да мислите за нови възможности, като същевременно не се придържаме към нито един сценарий, а обмисляме различни варианти за това как може да се развие бъдещето и съответно как да действаме във всяка една от възможните ситуации. Някои предположения може да са по-реалистични, други – по-малко близки до реалността. Важна е самата настройка, нагласата, че бъдещето не е страшно и винаги има изход и избор. Кризата е най-доброто време за развиване на нови умения. Някои започват да изучават чужди езици, други се абонира за образователни канали в областта на изкуството, трети се научават да програмират. При всички случаи, дори и тези нови знания или умения да не са ви чак толкова нужни в близко бъдеще, самият процес на обучение ще ви позволи да избягате от всеобщия стрес заради епидемията.

Пригответе се за промяна

Всяка кариерна стъпка е промяна, която трябва да бъде предваритерно подготвена. Независимо от факта, че  хората са обзети от чувството на несигурност, важно е да запазят устойчивост в контрола над емоциите си. Важно е не само да придобиваме нови знания, но и да поддържаме мотивацията и вниманието към самите себе си, което ще ни позволи да се развиваме максимално ефективно. Неврологичните изследвания показват, че вътрешната промяна често е по-важна от зареждането с нови знания, когато става дума за нарастващи компетенции.

Съсредоточете се върху различни проекти

Обичайният съвет за търсещите кариерно израстване е, че трябва да повишават знанията си, да разширяват мрежата си от контакти, както и осъзнато да работят над самоусъвършенстването си. Но Ибара съветва не просто да се фокусираме върху някакъв проект, а да оценяваме плюсовете и минусите на различните опции. Възможно е вашите идеи да не дадат ефект в близко бъдеще, но в дългосрочен план те ще ви помогнат да изкачите кариерната стълбица. Ибара казва, че е важно да се стремите да участвате в нови начинания в компанията с нови хора, тъй като това ви позволява да откриете нови възможности, както и да научите нещо ново за себе си, за вашите умения, предпочитания и условията, при които вадите от себе си най-доброто от най-добрите си качества.

Възобновете контактите

Да, социалната изолация не е най-доброто време да разширяваме контактите си. Но пък, от друга страна, сега, когато хората общуват по-често онлайн е най-добрият момент за “завръщане” към позабравени връзки със стари познати, приятели, съученици. Напомнете им за себе си, споделете им вашите планове и проекти. Често сред такъв кръг от контакти ще откриете ценен съвет, конструктивна критика или просто честно споделено мнение – нещо, което най-близките ви не биха сторили заради опасения да не ви обидят. Ибара съветва дори да се състява списък с познати, експерти в определени области, които биха могли да помогнат в конкретен проект. Затова си струва да подновите комуникацията с бивши колеги, които считате за професионалисти във вашата област, с бивши съученици или състуденти.

Кажете го на глас

Желанието за придвижване нагоре по кариерната стълбица може да е вътрешен процес. Ибара обаче казва, че е важно да говорите за това на глас с хора, на които имате доверие. На първо място, подобни разговори ще ви помогнат да изясните собствените си цели и да се уверите, че плановете ви не са твърде нереалистични. Разговор с човек, на когото имате безрезервно доверие, ще ви помогне да спрете да витаете в облаците, ако мечтаете за недостижимото, но и ще ви подкрепи в стремежа към промяна.

Източник: https://www.manager.bg/