Не е фатално

Преди да приключите интервюто за работа, задайте тези 3 въпроса
Преди да приключите интервюто за работа, задайте тези 3 въпроса
Снимка: Potstock / Shutterstock

Случвало ли ви се е да прочетете обява за работа, която перфектно описва вашата мечта? В този момент едно от първите неща, които си представяте, е интервюто за работа, на което отговаряте блестящо на въпросите на бъдещия ви работодател и безпроблемно печелите желаната позиция.  Тогава прочитате и последният ред от обявата и виждате, че се търсят кандидати с поне 5 години опит в конкретната сфера на работа. Фантазията бавно започва да изчезва и съзнанието ви се завръща към действителността. Резюмето ви е готово за изпращане, но курсора на мишката вече е над бутона отмени.

Чакайте! Сега не е моментът да се отказвате! Изпратете съобщението! Фактът, че нямате достатъчно опит, не означава, че трябва да се предавате още преди да сте кандидатствали. При обявите за работа, както при всичко останало, няма някакви неприкосновени правила, които трябва да бъдат спазвани на 100%.

И така един ден ставате от леглото и какво да видите, имате имейл от компанията, в която ви канят да се явите на интервю за работа. Но какво стана с тези 5 години опит? Вие не сте си ги набавили за 6 дни. Не се шашкайте! Както казва Андрю Каравела от Sprout Social, компаниите по света са наясно с факта, че голяма част от кандидатите за работа са току-що завършил университет млади хора, които не са имали времето да натрупат солиден опит зад гърба си.

Ако въпреки това сте получили покана за интервю, то това значи, че мениджърът, отговарящ за набирането на кадри, е видял нещо във вашата кандидатура, което е привлякло вниманието му, било то някакво уникално качество, умение или компетентност, с която разполагате, или интереса към работата и високото ниво на мотивираност, които сте проявили в написаното от вас писмо.

След като вече сте си осигурили интервюто, какво трябва да направите, за да спечелите позицията, за която нямате достатъчно опит и не сте напълно квалифициран?

Представете уменията си в друга светлина

В дните преди интервюто прегледайте внимателно обявата за работа и идентифицирайте всяко умение или квалификация, които тя изисква. Както знаем, най-вероятно ви липсват няколко от тях, но това не е проблем.

След това, направете списък с уменията, с които разполагате. Може би сте натрупали някакви познания и способности в предходна работа. Може би имате лични интереси, които са свързани с позицията, за която кандидатствате. Запишете ги на лист.

Сещате ли се накъде вървим? Дори и да нямате нито едно от уменията, описани в обявата за работа, най-вероятно в живота си сте натрупали някакви способности и познания, които могат да бъдат адаптирани към нуждите на позицията, за която кандидатствате, и да бъдат изброени по време на интервюто за работа. Така че, ако например ви зададат въпроса: „Имате ли опит с работата в хаотична среда“, вие да имате готов отговор, макар че последната ви работа е била на в приют за животни. Може да свържете по някакъв начин опита си със животните, като например кажете, че всеки ден сте разхождали по 5-6 кучета наведнъж, без да ст имали някакъв проблем с околните и инциденти с други животни. Стига отговорът ви да е искрен и в действителност да демонстрира умения, които работодателя търси, той е добър.

Придобийте уменията, които ви липсват

Разбира се, казаното дотук не означава, че ще спечелите желаната позицията само с препратки към сходни на търсените умения, без да отговаряте на нито един от конкретните критерии, описани в обявата за работа. Макар че може да имате само няколко дни за подготовка (а понякога и по-малко), не подценявайте възможностите за професионално развитие. Кандидатствате за работа, която изисква базови познания в сферата на програмирането? Има стотици онлайн курсове и уроци, които могат да ви запознаят с основите на програмирането, като много от тях са дори безплатни. Същото важи за говоренето пред публика, използването на социални мрежи и много други съвременни умения, които днес често може да видите в обявите за работа.

С помощта на интернет можете сами да продължите професионалното си развитие и да съкратите разстоянието между вашите умения и тези, които се търсят от потенциалния ви работодател. Не, няма да научите JavaScript за три дни (освен ако не сте вундаркинд), но може да придобиете добра представа за голяма част от терминологията и за това какво точно се очаква от вас. Комбинирайте това с демонстриране на готовност за по-нататъшно развитие и може да убедите интервюиращия, че си заслужава да поеме риск с вас.

………………..

Мак Гелбър за Monster.com

Източник: https://www.manager.bg/