Когато не се вписвате във фирмената култура

Снимка: Shutterstock

В съвременния свят подходящият набор от умения сам по себе си не е достатъчен за успех в работата. Мениджърите, отговарящи за наемането на нови служители, търсят кандидати, които разполагат не само с нужните способности, но и с професионалната култура, която отговаря на тази на организацията.

„Вписването в културата на фирмата е много важно“, казва Стела Одогу, основател на Intelle Coaching Solutions. Особено когато културата е изградена около работата в екип и сътрудничеството.

Дори и да преминете „теста за съвместимост“ на интервюиращия мениджър и да спечелите желаната позиция, може да продължите да се чувствате като аутсайдер във вашия екип.

Това са няколко стратегии, които ще ви помогнат да се впишете по-добре на работното място.

1. Съществува ли истински проблем, или просто имате такова чувство?

Преди да предприемете по-сериозни стъпки, трябва да помислите дали вашето чувство за изолация е свързано по-скоро с начина, по който самите вие се възприемате, отколкото с този, по който ви възприемат другите. Запитайте се дали просто трябва да бъдете по-уверени в себе си или наистина имате проблем с вписването в динамиката на вашия екип.

„Често имаме страхове, съмнения и комплекси, които допринасят за погрешната ни представа за самите нас. Ако вярвате, че никой не ви харесва, много по-лесно е да се съсредоточите върху събитията, които подкрепят тази теория и да игнорирате доказателствата за противното“, казва Одогу.

Опитайте да анализирате обективно аргументите в двете посоки и не забравяйте, че не е нужно да бъдете най-популярния служител в офиса, за да се впишете в екипа. Ако обаче наистина изпитвате трудност в комуникация с другите и това се отразява на способността ви да си вършите работата, то тогава трябва да предприемете нужните стъпки, за да бъдете приети като пълноправен член.

2. Търсете срещи на четири очи

Вписването на работното място не е свързано толкова с колегите ви да се смеят на вашите вицове по време на обедната почивка или когато се срещате в коридорите, а със способността ви да изградите стабилни връзки с останалите. Изграждането на подобни връзки в групови условия обаче може да бъде голямо предизвикателство.

Когато опитвате да създадете приятелски отношения с колегите, Одогу препоръчва подхода „на четири очи“. Намерете колега, с когото имате общи интереси и теми на разговор. Може би в офиса има някой с деца, които са на същата възраст като вашите, или пък имате колега, с който може да коментирате последната футболна среща от местното първенство. Може дори общите ви интереси да са свързани с вашата работа. Когато намерите правилния колега, може да го поканите на кафе или на по бира след работа. След като създадете връзка с един от вашите колеги, опитайте да намерите общи теми с някой друг член на екипа, следвайки същата процедура.

3. Опитайте да изпъкнете

Преди да търсите вина в другите, запитайте се дали полагате достатъчно усилия, за да се впишете. Търсите ли социални контакти по време на работните почивки? Заговаряте ли колегите си, докато чакате на опашка за сутрешното кафе?

Търсете малките възможности за контакт. Поздравявайте хората, с който се разминавате, всяка сутрин и сядайте до ваш колега по време на обедната почивка. Може и да не станете най-добри приятели, но това ще ви помогне да изградите отношения, базирани на взаимно доверие и уважение, които ще допринесат за създаването на по-позитивна и продуктивна работна среда.

4. Опитайте да бъдете полезни за вашите колеги

Одогу казва, че един от най-добрите начини за изграждане на стабилни професионални връзки е като бъдете в полза на човека, с който опитвате да се сближите. Търсете възможности, в които да използвате вашите умения и познания, за да му окажете съдействие и да му помогнете в труден момент. Показването на съпричастност и интерес е добър начин да създадете смислени отношения.

5. Решете дали е време да продължите напред

Ако фирмената култура не отговаря на вашите лични ценности и принципи, много вероятно е да сте започнали битка, която не може да бъде спечелена.

„Работата ви е важна част от вашия живот, така че тя не трябва да бъде постоянен източник на стрес и напрежение“, припомня Одогу.

Невъзможността да се впишете в културата на работното място определено е достатъчно добра причина да потърсите друга работа.

…………

По материал от FastCompany.com

Източник: https://www.manager.bg/