Когато маркетингът изглежда еднакъв на всички

Когато маркетингът изглежда еднакъв на всички
Когато маркетингът изглежда еднакъв на всички
Снимка: Shutterstock

Наскоро представихме платформа за позициониране на нов клиент, производител на полупроводници. За да вземем най-доброто решение, обикновено провеждаме научни изследвания и проучваме какво и как представя на пазара конкуренцията.

Изненадващо за нас открихме, че пет конкурентни компании разполагат със сайтове, в които основен нюанс е синьото или рефлексно синьото (традиционно най-евтиното мастило за печат.) Освен че имат една и съща цветова схема, всички страници имат и сходен слоган: “Лидер в индустрията!”.

За нашия клиент ние направихме съвсем друга платформа. В нея се обръщаме към аудиторията с послание за повече социална ангажираност и внимание към клиентите и служителите. Според нас това гарантира успеха на другите.

Тази компания е преминала през основна културна промяна през последните пет години. Тази промяна бе приета добре вътре в компанията, но извън нея – не. Явно все още битуват старите разбирания за по-нестабилен бизнес. Негативните характеристики на марката могат да бъдат като хлебарки, т.е. трудни за унищожаване. Работата на нашата агенция е да излезе с маркетингови стратегии и тактики, които да спомогнат за възвръщането на добрия имидж на фирмата и разбира се, да я разграничат от конкурентите й.

Разнообразяването на бранда винаги е от решаващо значение за успеха му. Затова и много организации прибягват до услуги като нашите, за да поддържат реномето си винаги на върха. Но в крайна сметка се оказва, че почти всички идеи се припокриват. Ето един списък на тенденции, които според мен имат основна роля в задушаването на творчеството.

Социалните медии са на стероиди

Социалните медии са помогнали за зараждането на демокрацията. Но също така са променили и игралното поле като са го направили малко по-коварно. Хората, които критикуват компаниите, вече имат по-силен глас чрез хилядите канали за комуникация по света. Това донякъде допринася за обогатяването на творчеството, но също така опорочава всяка идея, която не допада на публиката като превръща различното в скучно.

Политическа коректност

Да не се оставя никой зад борда! Да не се изобразява никой никъде по друг начин, освен в добра светлина! Ако си позволите да очерните някого или да покажете лошата му страна, знайте, че хората няма да одобрят кампанията колкото и доходоносна да е тя. В рекламния бизнес има строги правила относно коректността между компанията и аудиторията.

Борещата се икономика

Страхът от това да си загубите работата също може да бъде пречка за креативност. Това важи особено в големите корпорации. Когато фирмената култура се задвижва от цифри, творчеството се парализира.

Всички ние малко по малко забавяме способността си да се отличаваме едни от други, в разработването на уникални продукти и услуги, които ни правят икономически по-стабилни. Много ми се иска да спрем да се взимаме толкова насериозно и да съберем смелост, влагайки всички усилия в това да бъдем различни.

MP Mueller, основател на „Door Number 3“ – рекламна агенция базирана в Остин, Тексас.

Източник: http://www.manager.bg