В рекламата поемайте рискове!

В рекламата поемайте рискове!
В рекламата поемайте рискове!
Снимка: Guliver/ Getty Images

“Много е рисковано!”. “Не сме готови да поемем тази стъпка!”. “Това отива твърде далеч!”.

Ако сте криейтив човек в агенция за реклама или дизайн, най-вероятно сте чували тези фрази доста пъти в живота. (Ако сега излизате от университета и сте се запътили към този занаят, бъдете готови да ги чувате отново и отново.) Те обикновено идват от хора, които не са криейтив, но контролират творческия продукт. Много често тези хора не са смели. Седят в големи офиси, имат добри заплати, чудесни къщи и още по-добри семейни вили за почивните дни. Те правят пари от корпоративна политика и управление, в което се залага на сигурното.

Но сигурният залог никога не води до големи пари. В рекламата, ако залагаш на сигурното, вероятно ще направиш някакви пари. Но по-вероятно е тези, които поемат риск, да са на върха – отново и отново.

Какво може да се очаква от една “сигурна” кампания?

Да кажем, рекламната агенция е предложила 3 варианта на кампании. Едната е най-близо до целта. Другата е малко опасна, не се знае как ще се приеме и какъв ефект ще постигне. А третата е безопасна, нещо като лека вариация на кампания, която вече е реализирана. Тя няма да предизвика оплаквания, няма да паднат продажбите, никой няма да пострада, ще влезе в бюджета, всички ще са щастливи… Е, всички, освен може би някои в криейтив отдела, които ще съжаляват, че са я презентирали.

Клиентът ще е избрал “безопасната” кампания и така ще постигне резултати “във второто тримесечие”, ако няма някакви неочаквани сътресения в самите бизнес операции. Няма да се повиши кривата на продажбите, но няма и да падне. Всичко ще е ОК и приятно. Освен това, малко скучно. И предвидимо.

Какво да се очаква от една “опасна” кампания?

Това може да е една от онези инициативи, които създават недоволство в част от ръководството на фирмата и заради които хората в счетоводството започват да протестират и кършат ръце. Може да струва повече (въпреки че понякога големите идеи струват по-малко). Възможно е да коства усилия идеята да бъде продадена. Но само след поемането на риск, резултатите може да бъдат изненадващи.

Ако успее кампанията, хората ще започнат да говорят и споделят. Някои ще харесат много идеята, други не, ще възникне емоция. Възможно е продажбите да останат същите. Най-лошото, което може да се случи, е идеята да бъде критикувана в медиите и да тръгнат оплаквания. Някои обаче смятат, че няма лош пиар. Дейв Трот от агенция Creative Mischief в САЩ например веднъж заявява, че понякога толкова се тревожим за това дали ще ни харесат, че оставаме невидими.

Поемайте рискове в рекламата! Накарайте хората да заговорят! Правете кампании тогава, когато другите не биха го сторили! Понякога е много по-малко рисковано да се поеме риск, отколкото да се лежи на стари лаври.

Призив на Пол Шугит в сайта за маркетинг и реклама TheBalance.com

Източник: http://www.manager.bg