Кога настъпва време да сменим работата?

Кога настъпва време да сменим работата?

Кога настъпва време да сменим работата? Да си намери прилична работа е вероятно една от най-важните задачи в живота на човек. Но за да отиваме всеки път с удоволствие в офиса е нужно да получаваме удовлетворение от работата си. А това може не винаги да е така. Случвало ли ви се е да изпитвате тягосни чувства щом поемете към службата? Усещате ли напрежение на работното си място? Може би всеки, в даден етап от кариерата си е преминал през подобни периоди. Но как да сме сигурни, че е настъпил момента да напуснем настоящата си работа? Редакторите на ABC Fact ни подсказват с няколко примера, които ясно индикират, че е време за промяна.

Когато мисълта да отидете на работа системно ви изпълва с неприязън. На много хора се е случвало да изпитват апатия и нежелание за работа, но стане ли това ежедневие трябва честно да си зададем въпроса “Харесвам ли си работата изобщо?” И трябва да си дадем не по-малко откровен отговор. Ако това е, което искаме да правим, трябва да поемем инициативата и да разрешим проблема, който оставя тягостно чувство у нас. Но ако не намираме смисъл в това, което правим, мястото ни не е тук.

Когато кариерното развитие приключи. Ако не виждате перспектива за по-нататъшен растеж в кариерата си важно е да обмислите добре възможностите за работа в други фирми, където ще ви се предоставят нови възможности за развитие и за разгръщане на вашите способности. Преди да се вземе решение за напускане, обсъдете с някой наставник своите цели. Може да има шанс да се намери решение на ситуацията.

Когато изпитвате недоволство от бавните темпове на растеж. Понякога ни се струва, че ни подценяват, което забавя развитието ни. Преди да вземете прибързано решение да напуснете, първо се консултирайте с професионалист – кариерен консултант. Той ще ви помогне да разберете, как действително развива вашата кариера.

Когато компанията преживява “буря”. В трудни времена е изпитание за всяка компания да оцелее. Много от тях прибягват до намаляване на персонала, съкращаване на социалните придобивки или образователните курсове. Индикация за това, че компанията е пред срив, са слуховете за евентуалната й продажба, освен ако управлението не обсъжда плановете за излизане от кризата със своите служители. Когато шефът знае изход от трудната ситуация, той представя своята стратегия за по-нататъшна работа. Всяко укриване на информация обаче е вид предупреждение. В такава ситуация е по-добре да не стоите и да чакате уволнението, а да потърсите друга подходяща работа.

Когато имате проблем с непоносим шеф. Трудно е понякога да попаднете на добър шеф. Ако той не е професионалист, има надежда за неговата скорошна смяна. Но ако другите служители и най-важното – ръководството са удовлетворени от него, а той тормози само вас, то това е ситуацията, в която трябва да ви сигнализира: “Направи крачка, време е”.

Източник:http://www.manager.bg/tehniki-za-uspeh/koga-nastpva-vreme-da-smenim-rabotata?page=0%2C1