Как да отговорим на въпроса „Разкажете ми за себе си“ по време на интервю за работа

Как да отговорим на въпроса „Разкажете ми за себе си“ по време на интервю за работа

Как да отговорим на въпроса „Разкажете ми за себе си“ по време на интервю за работа „Разкажете ми за себе си“. Това е един простичък въпрос, с който започват повечето интервюта за работа, пише Business Insider.

Въпрос, с който студентката в Харвард Джесика Пойнтинг се е сблъсквала многократно. Особено по време на интервюта за технологични, консултантки и финансови стипендии. Впоследствие не случайно Джесика е получавала оферти за стажове от страна на Google, Apple, Facebook, Microsoft, McKinsey, Bain, Goldman Sachs и Morgan Stanley.

Пойнтинг, чийто сайт Optimize Guide предлага образователни и кариерни съвети за гимназисти и колежани, твърди, че е особено важно да се подготвим за този въпрос.

„Отговорът ви трябва винаги да ви е в главата – казва тя пред Business Insider – Това най-вероятно ще е първият въпрос, който ще ви зададат. Първите впечатления са наистина важни.“

И така, каква е тайната при изготвянето на перфектния отговор на този често срещан въпрос/ Пойтинг съветва следното:

  • Започнете с кратко представяне – вашето име, училището, което сте завършили и какво учите в момента (ако сте студенти или скоро сте завършили). Например – започнете с „Аз съм Джесика Пойтинг. Уча физика и компютърни науки в Харвард.“
  • Посочете някои от основните неща във вашето CV. Не прекалявайте с детайли – само споменете част от постиженията, с които най-много се гордеете.
  • Разкажете накратко защо искате да работите за компанията. Споменете конкретно позицията, за която кандидатствате, и как вашите умения биха паснали на нея.

„Това ще покаже на интервюиращия, че сте добри кандидати за поста“, казва Пойнтър. В края на краищата – това е основната ви цел, нали?

Източник: Business Insider

Източник:http://www.manager.bg/tehniki-za-uspeh/kak-da-otgovorim-na-vprosa-razkazhete-mi-za-sebe-si-po-vreme-na-intervyu-za-rabota