Кога може да кажете „не“ на вашия шеф

6 лидерски стратегии за по-добър баланс между кариерата и личния живот
6 лидерски стратегии за по-добър баланс между кариерата и личния живот
Снимка: Shutterstock

Независимо дали имате благ и сговорчив шеф или такъв, който е прекалено взискателен, най-вероятно някой ден ще попаднете в ситуация, в която от вас се изисква да направите нещо, което не искате. Може би вашият мениджър ще ви възложи проста административна задача, която смятате, че е под вашето ниво, или пък ще бъдете привикани на среща, на която не искате да присъствате.

Да кажете „не“ на шефа си в подобен случай може да бъде много трудно, а често и неоправдано. В края на краищата, фактът че мразите да се занимавате с бумащина не ви дава правото да не изпълнявате вашите задължения. Това, че смятате срещите за досадни и за загуба на време, не означава, че можете да си позволите да не присъствате, когато шефът ви очаква да сте там.

Съществуват обаче няколко ситуации, в които може да откажете на шефа без да се страхувате, че това може по-късно да бъде използвано срещу вас. Ето и няколко от тях:

1. За пореден път сте помолени да работите до по-късно

На всички ни се случва от време на време да работим до по-късно. За някои от нас това дори се е превърнало в нещо почти нормално, ако не дори ежедневно. Ако попадате в тази категория, то най-вероятно за вас ще бъде изключително трудно да кажете „не“ на вашия шеф, когато той ви помоли да останете на работа до по-късно. Това обаче не означава, че винаги трябва да приемате неговото искане.

Някой ден вие просто трябва да обясните на вашия мениджър, че имате отговорности, задължения и интереси извън офиса. Истината е, че ако не ви остава никакво време за вашия личен живот, вие много бързо ще прегорите и ще изгубите напълно мотивацията си да работите.

Ако шефът ви поиска от вас да останете в офиса след работно време за четвърта или пета поредна нощ, обяснете му учтиво и ясно, че имате лични задължения, които не можете да отлагате повече, и че се нуждаете от време за себе си. Всеки разумен мениджър би разбрал вашата позиция. Ако обаче сте попаднали на шеф, който отказва да приеме „не“ за отговор, то това е знак, че е време да потърсите нова работа.

2. Помолени сте да се заемете с нов проект, въпреки че сте затрупани със задачи и ангажименти

Фактът, че винаги сте заети с някакви задачи, показва, че фирмата ви наистина разчита на вас. Идва обаче момент, в който натоварването става прекалено голямо и вие просто не можете да се справите с поемането на нови задължения. Така че, ако шефът ви дойде при вас с предложение за нов проект, докато вие прекарвате по 50 часа(или повече) на седмица в офиса, не трябва изобщо да се колебаете преди да откажете офертата.

Ако обясните на шефа си, че представянето ви ще се влоши, ако трябва да разделяте вниманието си между няколко задачи наведнъж, той би трябвало да ви разбере. Ако пък не, опитайте да представите вашият отказ като алтернативно предложение от рода на: „Коя от задачите, върху които работя в момента, бихте искали да изоставя, за да поема новия проект?“.

3. Помолени сте да работите по време на ваканция

Има разлика между това от време на време да си проверявате имейла и да прекарвате часове пред лаптопа по време на вашата ваканция. Ако шефът ви поиска от вас да работите, докато сте на почивка, вие сте в пълното си право да откажете. Много вероятно е да сте платили доста солидна сума, за да избягате от вашите тревоги и мисли за работа, така че ако сте изпълнили вашите неотложни задължения, преди да излезете от офиса, имате пълното право да се насладите на вашата почивка без разговори за работа.

Ако шефът ви отказва да уважи вашата почивка и продължава да настоява за участието ви в дадена задача, винаги може да използвате оправданието със слабия интернет(просто не забравяйте да излезете от социалните мрежи).

Нормално е да желаете да угодите на шефа си, но последното нещо, което искате да направите, е да рискувате личния си живот и вашия здрав разум в стремежа си да спечелите неговото уважение. Ако попаднете в ситуация, наподобяваща някой от гореспоменатите сценарии, не се притеснявате да кажете „не“ на вашия шеф. С времето ще разберете, че този отказ всъщност е бил полезен за вашата кариера в дългосрочен план.

По материал от FastCompany.com

Източник: https://www.manager.bg/