Как да се справим със загубата на време?

Как да се справим със загубата на време?

Как да се справим със загубата на време? Ориентацията за приоритетите и целите е най-големият проблем, с който се сблъскват новоназначените мениджъри. Често, те не са съвсем сигурни какво точно трябва да направят. Поради това отделят време на много неправилни неща или позволяват да бъдат въвлечени в дейности, които не са пряко свързани с приоритетите им. Какво да направите?

Често има смисъл да отложите работата по дадена задача, докато получите ключова информация или ресурси. Също така е добре да не започвате работа над задачи, когато сте изнервени, уморени или разстроени.

Щом веднъж си определите ясни приоритети и си направите план-график, ще ви бъде по-лесно да казвате „не”. Вместо да гасите пожари по цял ден, отделете интервал от време, в който да се занимавате с въпроси на подчинените. Научете хората си сами да преценяват кое е неотложно и кое не.

Затруднението да пресметнете колко време ще ви отнеме една задача идва най-вече от липсата на опит. Започнете да прогнозирате, като разбиете цялото на по-малки части и се опитате да предвидите какво ще е необходимо.

Понякога се налага да отделяте прекалено много време на нещо, в което не знаете колко сте добър. Наистина, по-приятно е да работите върху неща, от които разбирате, но невинаги това е възможно. От друга страна прекаленото задълбочаване в области, които не ви харесват и нямате амбиции в тях със сигурност ще ви доведе до неудовлетвореност. В тези случаи е по-добре да измислите заобиколен план – като делегирате права например някой от подчинените ви да свърши работата.

Мелиса Рафони, мениджмънт коуч, за OpenForum

Източник:http://www.manager.bg/upravlenie/traynakak-da-se-spravim-ss-zagubata-na-vreme