Как можем да дадем повече, когато имаме по-малко време отвсякога?

Ето ги, истински ангажираните лидери!
Ето ги, истински ангажираните лидери!
Shutterstock

Всеки бизнес лидер се грижи за редица неща – служителите, клиентите и доставчиците си,  за своите деца, съпрузи и родители, за познати и приятели, казва Греъм Ваймилър, изпълнителен директор на BNI (Business Networking International) – една от петте най-препоръчвани световни нетуъркинг организации за развитие на бизнеса. Мисията на организацията е бизнесът чрез препоръки. Като общност от бизнес лидери в различни сфери членуващите в BNI се вдъхновяват от духа и силата на идеята Givers Gain® или „Дай, за да получиш“. Доверието, откритото общуване и позитивната нагласа са пътеводната сила при изграждането на устойчиви бизнес отношения, гласи Givers Gain®.

„Как можем да дадем повече, когато изглежда, че имаме по-малко време от всякога? Ето един начин: окуражавайте!“, препоръчва Греъм Ваймилър.

Той съветва членовете на BNI и всички собственици на бизнес, които искат да се развият като лидери, да не пренебрегват силата на насърчаването. „Не отнема много време, не струва нищо, а отблагодаряването и окуражаването на някого друг всъщност ни носи вътрешно удовлетворение“, разкрива още той.

Греъм Ваймилър дава няколко препоръки за изграждането на навик да отправяме своите насърчения към хората, които са около нас всеки ден. Според него е важно да сме откровени спрямо емоциите, които усилията на дадения човек са ни накарали да изпитаме – щастие, благодарност, утеха, мотивация, „вместо буквалния резултат от усилията им (крайна цел, продажба, сделка и т.н.)“. Важно е също да не пестим насърчаването на някого, ако той не е в най-добрия период от своето израстване. Дали чрез обаждане по телефона или чрез съобщение, окуражаването премахва съмненията и ни кара да оценим човека отсреща, което би могло да се превърне не просто в потенциално партньорство, но и в добро приятелство. Възможно е нашите думи да накарат дадения човек да стане по-уверен в себе си и да разкрие пълния си потенциал.

Източник: https://www.manager.bg/