Късметът обича подготвените

Късметът обича подготвените
 Късметът обича подготвените
Снимка: Shutterstock

Добрите професионалисти постоянно търсят начини да подобрят своите комуникационни умения, особено когато става въпрос за общуването с шефа.

Вашият шеф е важен фактор, от който зависи вашия успех, а както всички знаем, добрите взаимоотношения зависят от ефективната комуникация.

Това са 9 начина да подобрим комуникацията с шефа:

1. Изградете стабилна връзка

Много важно е да имате не просто добри професионални взаимоотношения с шефа, а лична връзка, в която и двамата знаете, че можете да разчитате един на друг. Опознайте шефа си и споделете информация за нещата, над които работите. Винаги е добре да откриете общи допирни точки, в които може да предоставите взаимна подкрепа.

2. Дръжте шефа си в течение

Никой не обича изненадите. Това важи в особена сила за шефовете, така че, ако се случи нещо лошо, трябва възможно най-бързо да го съобщите на вашия ръководител. Винаги е по-добре той да го разбере от вас, защото по този начин вие запазвате контрола върху самото съобщение и начина, по който ще представите ситуацията. За да запазите добрите отношения с шефа трябва постоянно да го държите информиран за случващото се в компанията.

3. Придържайте се към фактите

Важно е да давате на ръководителя си действителни факти, а не предположения и очаквания.  В света днес има много дезинформация и субективни разсъждения, бъдете човекът, на който шефът може да разчита.

4. Бъдете подготвени

Когато става въпрос за общуването с шефа, добрата подготовка е предпоставка за успех. Късметът обича подготвените.

5. Не му губете времето

Времето на вашия шеф е ценно, не го губете. Комуникацията с него трябва да бъде кратка, ясна и конкретна, за да може да фокусира усилията си върху разрешаването на проблемите в организацията.

6. Не преувеличавайте и не преиначавайте истината

Ако сте развълнувани за даден проект или събитие, не преувеличавайте неговата значимост и не губете прекалено много време в обяснения на всеки детайл около него. Ако предложението е добро, обикновено няколко конкретни факта са достатъчни, за да помогнат на ръководителят ви да вземе решение. В края на краищата, вие трябва да подкрепяте шефа си, а не да правите работата му по-трудна.

7. Разрешавайте проблеми

Когато вашият шеф има проблем, вие може да направите две неща: или да споделите неговия негативизъм и да повтаряте колко са зле нещата, или да намерите решение на проблема.

8. Разберете разликата между обратната връзка и критиката

Може и да не ви харесва, но най-вероятно има голяма доза истина в обратната връзка, която наричате критика. Използвайте отзивите, които получавате от вашия ръководител, за да подобрите себе си, а не да търсите оправдания и да прехвърляте вина. Дори и да сте сигурни в своята правота, може би самата комуникация с шефа не е достатъчно ясна и конкретна. Използвайте критиката, за да коригирате съобщението си. Всяка обратна връзка е полезна, възползвайте се от нея.

9. Спазвайте йерархията

Когато прескочите вашия ръководител, за да говорите директно с неговия шеф, вие поемате огромен риск. Подобно поведение може да застраши връзката с вашия шеф и да доведе до трайни негативни последици. Освен ако наистина не ви се налага(дискриминация, сексуален тормоз или друг вид проблем), не подминавайте вашия шеф, както вече казахме, той не обича изненадите.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Източник: http://www.manager.bg