Как мога да ти бъда полезен?

Как да станете добър екипен играч
Как да станете добър екипен играч
Снимка: Shutterstock

Каква е тайната на успеха? Как лидерите стигат до върха?

Някои предприемачи ще ви кажат, че трябва да се трудите усърдно, за да получите това, което искате. Други ще ви посъветват никога да не се отказвате, а трети ще ви кажат, че тайната е в това да ставате в 3 или 4 сутринта всеки ден, или, ако може, изобщо да не спите!

Може би това е вярно за някои хора, но има един неоспорим факт за успеха – никой не го постига сам. Начинът, по който изграждате и поддържате вашите взаимоотношения с другите хора, е може би най-важният фактор, определящ вероятността да бъдете успешни.

Питате се как да създадете трайни и силни връзки с другите? Започнете с един прост въпрос:

„Как мога да ти бъда полезен?“

Без значение дали сте на събитие с колеги от вашия бизнес, на среща с ваш партньор или на обедна почивка с вашите служители, започвайте разговорите с „Как мога да ти бъда полезен?“

Разбира се, не трябва да задавате този въпрос, ако не сте готови да поемете ангажимент и да изпълните молбата на вашия събеседник. Ако обаче искате да постигнете успех и да изградите взаимноизгодни отношения с хората около вас, директния подход води до няколко позитивни ефекта:

  • Позволява ви да бъдете от по-голяма помощ на другите

Не е нужно да ви казвам колко досадна и безполезна може да бъде нежеланата помощ. Неподходящите запознанства, ненужните съвети и подаръците, които никого няма да използвате, не допринасят по никакъв начин за подобряването на вашия живот. Когато питате директно от какво има нужда другия човек, вие може да бъдете значително по-полезни.

  • Разчупва леда

Когато зададете този въпрос вие веднага показвате интерес към другия човек и неговите цели. Тази прозрачност в отношенията кара всички да се чувстват по-комфортно и помага за създаването на по автентични връзки.

  • Позволява ви да бъдете проактивни

Вместо да се озовете в ситуация, в която осъзнавате със закъснение, че сте можели да помогнете, вие разбирате какво търси другия човек още в самото начало на вашите взаимоотношения, което ви позволява да му помогнете или да намерите някои друг, който може да го направи.

  • Когато помагате на другите, помагате на себе си

Въпросът „Как мога да ти помогна?“ е катализатор на възможности, които могат да променят вашия живот и кариера. Когато сте директни, вие бързо получавате добра представа за целите на другия човек, пречките, пред които се е изправил и помощта, която вие може да му предложите.

Понякога може да му помогнете като споделите вашите знания. Може би сте експерт в определена област, в която вашият събеседник има нужда от съвет. Може би сте в състояние да го запознаете с друг човек, който да му помогне по важен за него проект. В крайна сметка, винаги има с какво да помогнем на хората около нас.

Да помогнете на някой да изпълни своите цели е един от най-добрите начини за изграждане на здрави връзки, които играят ключова роля във вашия успех. Създайте си навика да питате „Как мога да ти бъда полезен?“ и създайте връзки, основаващи се на взаимното доверие и уважение, които ще ви помогнат да постигнете вашите мечти.

Джон Хал, главен изпълнителен директор на Influence & Co и автор на „Top of Mind”, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/