Как да учим по-лесно?

10 признака на ниската емоционална интелигентност
10 признака на ниската емоционална интелигентност
Снимка: Shutterstock

Ученето е неизбежен процес от нашия живот, учим през целия живот. Особено в сферата, в която работим или която е наше хоби. Независимо дали веч ако сме все още ученици, студенти и ни предстоят важени изпити е добре да следваме няколко техники, които да ни помогнат, пишат редакторите на ABC Fact. Например:

1. Премахнете от погледа си всичко, което отвлича вниманието ви

Знаете ли защо професионалните играчи на билярд или голф изискват пълно мълчание около себе си? Защото е почти невъзможно да се концентрираш, когато всичко наоколо отвлича вниманието ти! Подготовка за изпита, както всеки друг процес на учене не е по-различна. Така че, ключовият момент за тези, които често се разсейват, е да организират средата си така, че максимално да премахнат разсейващите елементи. Ако трябва да преместите масата на друго място, покрийте телевизора, разчистете бюрото, оставете телефона в другата стая, обърнете се с лице към стената и т.н.

2. Внимателно подхождайте към избора на място за учене

Приблизително същия трябва да бъде подходът ви към избор на място за учене. Ясно е, че за студентите, живеещи в общежитие, изборът е малък. Но ако имате възможност да избирате, тогава обмислете. Например: спалнята не е най-доброто място. Като цяло, понякога дори вашият дом не винаги е подходящото място. Може и близките ви постоянно да ви разсейват.

Най-очевидно подходящото място за учене е, разбира се, библиотеката. Ако времето е благоприятно, можете да излезете в парка, да намерите тиха пейка, далеч от шумни деца или да се отпуснете в тихо кафене.

3. Наблегнете на трудните за вас материали

По правило, оставяйки всичко за последния момент по време на сесията, времето невинаги се оказва достатъчно да се подготвите добре по целия материал. Препоръчително е да напишете кратко резюме на съдържанието по всеки един предмет преди повторното му четене. Не се концентрирайте върху материала, който познавате добре. Обърнете внимание на онези моменти, чиято идея не сте могли да разберете напълно и наблегнете на тях.

4. Научете се да планирате

Планирането е това, за което постоянно ни казват учителите, но всъщност да го усвоите зависи единствено от вас. Това е изключително необходимо умение, което ще ви бъде полезно и за всяка друга работа и изобщо във всекидневния ви живот. Съзнателно отлагайки най-трудните задачи, вие сами осъзнавате, че неразумно губите времето си. Започнете с план за учене за една седмица. С този график ще следите по-ясно напредъка си и ще станете по-организирани. Подчертайте най-сложните и отнемащи време задачи и изхвърлете ежедневните си тревоги.

5. Свържете се групата от други ученици

Работата в група е много полезна и продуктивна практика за всеки студент. Разбира се, ефективността понякога зависи от това, над което работите. Може би, ако изучавате развитието на изкуството през Ренесанса, ще ви трябва усамотение, но ако вашата област на обучение са приложните науки (медицина, математика, физика), изучаването на материала в група може да ви помогне по-ефективно в решаването на проблеми и намирането на правилните отговори. Тази ефективност се дължи на факта, че процесът на проверка на материала става по-динамичен и атрактивен. Имате възможност да задавате въпроси в екипа, да обсъждате сложни моменти, да формулирате правилно отговорите.

6. Предприемайте редовни почивки

Близостта на изпитите на фона на редица текущи проблеми, принуждава много от учениците буквално да се изолират от външния свят с желязна завеса. Някои се отнасят към този период с прекомерен фанатизъм – затварят се за дни, излизайки само до тоалетната или до кухнята за сандвич. Други отказват изобщо да спят.

Това е погрешна тактика! Прекъсванията са задължителни. Ако редовно давате на мозъка си време за почивка, ефективността на асимилацията на материала ще се увеличи значително. Разбира се, това не означава, че ако сте учили 15 минути, ще прекарате три часа, гледайки няколко серии “Игра на тронове”. Но да работите часове и след това да се откъснете с някаква друга кратка комедия – може. Този подход дава почивка на префронталната кора на мозъка и ви позволява да не се препъвате по-трудни моменти.

7. Хранете мозъка, а не стомаха

Разбира се, когато сте усетили вдъхновение е трудно да откъснете дори да си направите сандвич или да поръчате пица. В крайна сметка обаче дори да пренебрегнем за момент стомаха си, трябва да помислим и за мозъка. Науката отдавна е разпознала неразривната връзка между диетата и когнитивното функциониране на мозъка. Последният се нуждае от храна не по-малко (или дори повече) от стомаха. И не бива да се опитвате да го заблудите с обичайните сандвичи, хамбургери или шоколадови блокчета,  които да ви заситят бързо.

В периода на активно учене, когато нашият мозък работи най-интензивно той се нуждае от специална храна. Ето защо във вашата диета задължително трябва да присъстват плодове, зеленчуци и ядки.

8. Пийте вода

Ако не пиете достатъчно вода, продуктивността на вашият мозък значително ще намалее. Достатъчно количество вода не означава задължителните осем чаши на ден, за които ви алармират отвсякъде. Всъщност е необходимо винаги да имате бутилка чиста питейна вода до вас. Нека тя да бъде ярка и да привлича вниманието ви – това е един от елементите на бюрото ви, който си заслужава периодично да ви разсейва.

Не чакайте да усетите жажда. Веднага щом устните леко изсъхнат отпийте глътка. Опитайте се също така да избегнете изкушението да пиете кафе или кофеинови напитки. Високите нива на захар и кофеин увеличават кръвното налягане, което в крайна сметка намалява производителността ви.

9. Използвайте ефективни техники за запомняне на материала

Монотонността и необходимостта от постоянно повторение не са единствените правила за асимилиране на материала. Ефективният метод е не само четенето на материала, но и префвърлянето му на хартия, използвайки понякога асоциативни изображения или т.н. мнемотехника. Например, можете да обвържете определени постулати и формули със специфични символи или думи. Това позволява лесно да се запомни много повече материал в по-кратки срокове.

Разбира се, този подход ще изисква повече време от вас, но целта ви не е да съкратите времето за обучение, а да го използвате по-продуктивно. Ако пренапишете материала със собствената си ръка, ще видите впоследствие огромната полза от това.

10. Задайте си правилната настройка

Много се говори за ползите от позитивното мислене по всеки един въпрос. Учебният процес е една от тези дейности, която изисква да сте в правилното настроение. Просто трябва да се убедите, че сте морално готови да овладеете материал от всякаква сложност. Когато сядате с учебника, за да научите сложна глава, не трябва да се държите така, сякаш ви очаква Голгота. Ако се настройвате за провал, шансовете да успеете са наистина малки. Необходимо е да се научите да контролирате настроението си. Потискайте лошите мисли и разрушителното настроение. Кажете си: “Ще науча този материал и категорично ще взема изпита!”.

Бъдете вдъхновени от собствените си победи и не се съсредоточете върху пораженията си, защото те са временен проблем. Вие сте в състояние да преодолеете всички трудности, да не говорим за овладяването на някакъв материал за изпит.

Не се сравнявайте с други, по-успешни ученици, като си втълпявате “аз никога не мога да направя това”. Изхвърлете емоциите, следвайте всички горепосочени правила и времето, когато ще успеете, няма да ви остави да чакате.

Източник: https://www.manager.bg/