Как да спестите енергия в офиса?

Снимка: Shutterstock

Бързо, лесно, с грижа за природата – ето няколко полезни съвета как да спестите енергия в офиса:

Оборудвайте офиса с енергоспестяващи уреди. Знаете ли, че определени уреди, като например мултифункционални устройства, принтери, копирни машини и друг вид офис оборудване, могат да изразходват между 50% и 90% повече енергия в сравнение с енергоспестяващите модели? Модерният бизнесмен не пренебрегва грижата за природата. Заменете старите принтер устройства с  нови, бързи и лесни за управление. Ниският разход на енергия е зелена точка за офиса. Препоръчваме ви принтерът да разполага с функция за сканиране от двете страни без да се обръща листа, защото по този начин спестявате както време и енергия, така и хартия.

Изключи = Спести. Напомнете на колегите в офиса да изключват всички електронни уреди в края на работния ден. Противно на заблудата, изключването на компютъра няма да намали живота му, напротив – ще го увеличи. И един съвет: скрийнсейвърът изразходва два пъти повече енергия. Затова просто изключете монитора, покажете, че сте отговорни. Насърчете служителите да премахват от контакта зарядни за смартфон, лаптоп или други, след като заредят устройството си.

Нека бъде светлина… естествена. Колкото повече естествена светлина използвате, толкова повече енергия спестявате. През деня дръпнете всички щори и завеси от прозорците, а в тъмните часове изберете енергоспестяващо осветление. Не забравяйте да загасите всички лампи в края на работния ден.

Топло и студено. Контролирайте температурата в офиса според сезона. Може да спестите енергия като нагласяте климатика в офиса съобразно различните температури през зимата и лятото. Най-добрата температура за студените месеци е 23 – 25° C, а през лятото оптималната температура за офиса е между 22 и 24° C. Промяната на температурата в помещенията само с 1°C може да намали използването на енергията с до 8% – същото количество енергия е необходимо за отпечатване на над 40 милиона листа хартия А4. Мислете зелено, мислете модерно!

Източник: https://www.manager.bg/