5 скрити признака, че прегаряте в работата

Спасителни мерки срещу бърнаут
Спасителни мерки срещу бърнаут
Снимка: Shutterstock

Изтощението не просто е лесно за забелязване – то е невъзможно за пренебрегване! Замъглената мисъл, изблиците на гняв, натежалите клепачи и нуждата да се привържеш с верига за кафеника са свързани помежду си и доказани признаци, че сте физически и психически изчерпани.

Прегарянето в работата обаче е по-сложно явление.

Да, може да се чувствате изтощени и да имате гореописаните симптоми, но понякога прегарянето се проявява в монотонност, липса на мотивация, изчерпани творчески резерви или бавното, но сигурно натрупване на стрес, от което работните дни ни изглеждат по-дъли от нормалното. Този тип прегаряне ни обхваща незабелязано, постепенно, бавно променяйки начина, по който функционираме в работата и у дома, и остава недиагностициран, докато не достигне крайната си, критична фаза.

Как тогава може да разпознаете този по-нетипичен вариант на прегарянето и да се намесите, преди да срине продуктивността ви, да промени личността ви и да навреди на физическото и душевното ви здраве? Експертите, слава богу, имат предложения. Порталът Mind Tools предлага тест от 15 въпроса, с който ще можете да определите точно колко изтощени сте в момента. Business Insiderобаче публикува още по-бърз гид към прегарянето. Според специалистите сигналите на надвисналото изтощение понякога не са онези, които очакваме:

Неспособност за съсредоточаване. Дейвид Балард от Американската асоциация на психолозите обяснява, че човешкият мозък е устроен да се справя само с кратки периоди на стрес. „Когато стресът стане хроничен, този стеснен фокус продължава дълго и започваме да изпитваме трудности в съсредоточаването и в това да обръщаме внимание на други неща, освен на проблемите”, пише той.

Вина. „Постоянно работите, но сякаш не можете да свършите всичко (може би защото натовареността ви е прекалено голяма или не можете да се съсредоточите). В един момент започвате да се чувствате виновни, че не си вършите работата, което ви кара да се товарите още повече”, обяснява психологът.

Чести промени в настроенията. „Доклад, публикуван от агенцията NASW, показва, че прегарянето може да доведе до емоционално изтощение и загуба на чувството за лични постижения. Всичко това води до деперсонализиране, отчуждение и депресия”, съобщава Business Insider.

Социална изолация. Прегарянето води до депресия, а тя на свой ред ни кара да се изолираме от другите – нещо, което само по себе си задълбочава депресията и така се създава омагьосан кръг. „Когато хората прегарят, те започват да се срамуват от работата си и да се изолират от другите. Така те намаляват броя на социалните си взаимоотношения”, пише изданието.

Засилен прием на алкохол. „Ако твърде често се отбивате в кръчмата, може да става въпрос за механизъм за справяне със стреса, чрез който се опитвате да избегнете всички потискащи чувства. Клиниката „Майо” традиционно пита потенциално прегорелите служители дали прекаляват с храната, алкохола или наркотиците”, пише още BI.

Ако всичко това задейства сигналите за тревога в душата ви, какво бихте могли да направите за себе си? Ако сте приключенски настроени и дейни, вземете си дълъг отпуск и заминете надалеч – това лекарство почти със сигурност ще ви извади от задънената улица, в която сте попаднали. Ако обаче, като повечето хора, сте прекалено ангажирани, за да изчистите бюрото си и да метнете раницата на гръб, има и други начини да си помогнете.

По въпроса за възстановяването от прегарянето на работа всички – от лекарите до техническите експерти с хиляди работни часове в графика си, предлагат един и същи ключов съвет – поискайте подкрепата на околните. Първата стъпка към възстановяването е да стабилизирате отново настроенията и енергийните си нива и да промените погледа си върху реалността. Срещайте се с обичани хора – това е сигурен начин да разширите фокуса си отвъд работата и да повишите нивата на щастието си (спортът също помага, но вероятно вече знаехте това).

Щом се балансирате донякъде, трябва да намерите душевните и физически сили да предприемете по-практични стъпки за промяна като повече делегиране на задачите ви, развиване на здравословна връзка с комуникационните инструменти, определяне на ясни и точни граници на работното място и започване на страничен проект или хоби.

Източник: https://www.manager.bg/