За по-ефективно онлайн съдържание

За по-ефективно онлайн съдържание
За по-ефективно онлайн съдържание
Снимка: Shutterstock

Маркетингът със съдържание – създаването на оригинални писмени или визуални материали за публикуване в интернет – остава популярен сред малкия бизнес, който не разполага с големи бюджети за телевизионна реклама.

Защото работи? Техниката на пренос на маркетинговото съобщение чрез дигиталния свят е родина на всички стари маркетингови практики. Тя е естествено следствие от прехвърлянето на вниманието на различните поколения към интернет във все по-голяма степен.

Този тип съдържание включва и SEO оптимизация, която остава работещ инструмент за получаване на внимание.

„Тези (марки), които произвеждат изпълнено с ключови думи онлайн съдържание, включително видеоклипове в YouTube, публикации в блогове, статии и други, постоянно се показват в първата страница на резултатите с търсенето (в Google)“, припомня маркетинг експертът Ан Хандли.

Най-голямото предимство на този подход е цената. И вместо да плащат огромни суми за купуването на интернет реклама или ключови думи, които да ги показват като първи в търсенето, рекламодателите използват креативността на копирайтърите. Тя става тяхната валута в света на маркетинга с онлайн съдържание.

В случай, че сте решили да се обърнете към този вид маркетинг или да продължите усилията си в тази насока, тук следват пет препоръки:

1. Отново проучете и опознайте аудиторията си. Изследвайте потенциалните си зрители или читатели в интернет, за да определите нуждите им и техните интереси. Важно е, за да създадете рекламен продукт, който ще ги заинтригува. Може да го сторите, като направите мониторинг на ключови думи и теми (включително имена на конкуренти) в социалните медии. Така ще видите кое привлича най-много харесвания във Facebook сега, споделяния в Twitter, коментари в блогове. Щом сте привлекли малка аудитория, използвайте обратната връзка, за да създадете съдържание, което ще привлече дори повече последователи в интернет.

2. Направете план. Маркетингът със съдържание налага да поддържате потока на излъчваната от вас информация всеки ден, за да задържите присъствие. За да го сторите, трябва да разработите комуникационна стратегия, която поддържа бизнес целите ви. В нея можете да изброите в детайли темите, по които ще работите в изготвянето на онлайн съдържание през следващите месеци. Споделете този календар с екипа си. Помолете служители да допринасят с идеи за ново съдържание и да го предават нататък.

3. Заложете си високи стандарти. Приложете същите стандарти към онлайн съдържанието, каквито изисквате от останалата част на бизнеса си. Докато ефективното съдържание води до кликване на връзки, зле направеното може да предизвика обратен ефект и да навреди на марката, отблъсквайки читатели и бизнес. Акцентирайте върху силните си страни. Например, ако разполагате с професионален фотограф, фокусирайте се върху това, което той заснема.

В случай, че е необходимо, обърнете се към услугите на талантлив и умел автор (журналист или друг професионалист на писменото слово), който да работи за вас на свободна практика.

4. Публикувайте разнообразие. Не ограничавайте онлайн съдържанието си до една доминираща форма. Разпространявайте публикации в блогове, казуси с коментар, продуктови сравнения, галерии и връзки към полезна информация за индустрията. Преосмислете постоянните елементи на уебсайта ви. Можете да ползвате полето си с често задавани въпроси (FAQ), за да предложите отговори, свързани с бранша ви, не само с вашата компания.

5. Споделяйте умно. Щом отделите време да създадете значимо съдържание, трябва да знаете как да го споделите правилно чрез социалните медии. За да изградите присъствие на марката, определете период от време всеки ден и го използвайте, за да се свързвате с хора и да пишете отговори в поредица от платформи за комуникация, включително LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram.

Не бъдете твърде промоционални.

По съвети в Entrepreneur.com

Източник: http://www.manager.bg