Как да попречим на работата да ни провали отпуската

Снимка: Shutterstock

Напълно ви разбирам. Мечтаете да се опънете в един хамак на плажа с коктейл маргарита в ръка и да не виждате грам капризни клиенти през следващите две седмици. Да бъдем честни обаче, без значение колко твърдо сте решили да изчезнете от офиса, повечето от вас ще продължат да зареждат лаптопа и смартфона си и да преглеждат работните имейли. А щом само кликнете върху писмата от шефа или служителите си, край на тази ваша дългоочаквана ваканция.

Това важи с особена сила за онези от вас, които имат собствен бизнес. Да бъдеш шеф на самия себе си означава повече гъвкавост, но и липса на реални ваканционни дни. Невероятно удовлетворяващо е да вършиш онова, което обичаш, но границата между работата и забавленията неизбежно се размива. На клиентите не им пука къде сте. Ако нещо внезапно се появи във връзка с определен проект, те ще ви намерят, където и да сте – или ще побеснеят, ако сте изчезнали инкомуникадо. И успех в планирането на тази толкова нужна почивка. Просто няма начин да предскажете какво ще се иска от вас след месец.

Като сериен предприемач зная това твърде добре. Трудно ми е да кажа колко семейни почивки съм отменил или прекъснал заради спешност в офиса. Веднъж буквално прекарах по-голямата част от отпуска си в хотелската стая – работейки, вместо да карам сноуборд в планината.

Вместо да се правите, че тези факти не съществуват, докато не стане твърде късно, ви предлагам четири съвета, с чиято помощ ще се справите с прекъсванията и ще успеете да се отпуснете, да се подмладите и същевременно да не слагате бизнеса си на пауза.

1. Работете като луди, преди да заминете

Може да изглежда очевидно, че се налага да работите в аванс, преди да заминете в отпуск. Толкова е трудно да се накарате да го направите обаче, че си струва да си напомните за тази нужда. Седмица-две преди ваканцията трябва да се вгледате в себе си и да разберете дали не търсите непрекъснато прогнозата за времето в дестинацията си, дали не преглеждате оценките за ресторантите и дали не прекарвате по-голямата част от времето си в мечти за плажа или планината.

Не се чувствайте виновни. Така правят всички. Ако обаче наистина искате да си починете и да мислите колкото се може по-малко за работа, трябва да устоите на съблазънта на отпуска, който ви зове – докато наистина не започне. Вместо това подгответе, доколкото е възможно, работата си за дните, в които ще отсъствате. Болезнено е, но си струва.

2. Определете политика „само в случай на спешност”

Кажете на абсолютно всички – на клиенти, шефове, колеги, на майка си – че ще отсъствате и че може да ви търсят само при спешни случаи. Обяснете им, че „спешността” означава нещо, което, ако не бъде разрешено преди завръщането ви, ще донесе тежки последствия (като това някой да загуби крайник или куп пари). Помолете ги да се обърнат към всички възможни други инстанции за решаване на проблема, преди да ви звъннат.

Изкушаващо е да не кажете нищо с надеждата, че ще получат имейла ви, в който съобщавате, че сте на почивка, и ще се съобразят. Суровата истина е, че това няма да стане така. Бъдете брутално конкретни и ясни. Помага.

3. Проверявайте си имейлите, но само веднъж дневно

Да не би да си мислехте, че ще ви кажа да се изключите тотално? Браво на вас, ако можете, но светът на бизнеса просто не работи по този начин. Затова проверявайте тези досадни имейли. Просто го правете много дисциплинирано. Винаги извън работните часове на офиса си, за да намалите шанса за незабавен отговор от другата страна. Влизайте и излизайте от пощенската си кутия колкото се може по-бързо. И най-важното – отговаряйте само на най-належащите писма. Останалите спокойно игнорирайте. Защо? Защото този, който ги е изпратил, не е последвал инструкциите ви. Виж съвет №2.

4. Не споделяйте информация за пътуването си

Няма нужда да прекалявате с усилията си да бъдете отговорен почиващ. Запазете данните за почивката за себе си. Нали не искате да слушате писъка на пейджъра посред приятната сиеста? Ревниво пазете името на хотела си в тайна и дори не споменавайте точния курорт. Нека единственият начин да се свързват с вас остане имейлът.

Ами това е. Подгответе се добре, комуникирайте конкретна информация, порверявайте си мейла веднъж дневно и останете мистерия. Това са простите стъпки, които ще подпомогнат ваканционната ви нирвана, когато единственият важен въпрос трябва да бъде: „Къде ми е лосионът за слънце?”

Миша Кауфман, RealBusiness

Източник: https://www.manager.bg/