Как да изпъкнете в офиса

Как да изпъкнете в офиса
Как да изпъкнете в офиса
Shutterstock

Във всяка компания има служители, които се отличават. Те са тези, които винаги приключват задачите първи, открояват се с постижения си и в крайна сметка си проправят път нагоре в йерархията. Разбира се, те знаят как да играят политическа игра. Но има и други качества, които служителите от световна класа притежават. Ето как можете да станете един от тях.

1. Бъдете вманиачени на тема продуктивност. Най-добрите служители са склонни да се занимават с професии и бизнеси, които обичат. В резултат на това, мислите как да бъдат по-продуктивни и по-успешни ги занимават постоянно. В действителност, най-великите насочват енергията си в нетрудови дейности, за да дадат на съзнанието си повече шанс за почивка и възстановяване.

2. Разрешавайте проблеми. Решаването на проблеми е крайъгълният камък в кариерното израстване. Посредствените служители са склонни да прекарват повече време, гонейки позиция, да получат благоразположение от техните началници, отколкото да разрешават проблеми. Великите хора не се интересуват от славата на управлението; те се интересуват от резултатите. Мениджъри от световна класа и служителите решават проблемите бързо и преминават към решаване на по-големи, по-сложни проблеми, независимо дали самостоятелно или като част от екип.

3. Рискувайте. Най-често срещаният тип в корпоративна Америка е мениджърът по продажбите, който жадува за одобрението и приятелството на своя екип. Вторият най-често срещан тип е мениджърът, който управлява екипа си с железен юмрук, отказващ да обмисли обратната връзка, която получава или да се включи, за да помогне с някой по-сложен казус.

Лидерите от световна класа не са нито диктатори, нито микромениджъри. Вместо това, те имат две основни цели: увеличаване на приходите и извличане на най-доброто у хората, които ръководят. Това може да означава да не са сред най-популярните, да избутват хората извън зоната им на комфорт или да са на разположение за член на екипа, който е достигнал дъното. Тези лидери могат да се адаптират към всякаква ситуация. Великите никога не играят на сигурно, когато става въпрос да поведат екипа си към промяна, знаейки, че тяхната задача е да служат като ръководители и треньори.

4. Поддържайте силна работна етика. Аматьорите работят просто, за да не бъдат уволнени. Те очакват да бъдат компенсирани за всяко малко нещо, което правят – ако могат да бъдат свръхкомпенсирани, още по-добре! Професионалистите имат точно противоположното мислене. Те са наясно, че служител от световна класа ще бъде добре възнаграден за работната етика с един безкраен поток от възможности. Тази работна етика е причината толкова много имигранти да търсят изява и да станат милионери. Те са толкова благодарни на възможностите да работят усилено, че никой не може да ги убеди да забавят темпото.

5. Намерете си коуч. Предприемачите започват да осъзнават нещо, което атлетите винаги са знаели: ако искате да увеличите вашия потенциал в нещо, наемете си треньор. Коучингът за изпълнението е като лидерството за организацията. Тъй като хората са изключително емоционални същества, компетентни коучове са експерти в поддържането на огъня, който гори в един човек. Колкото по-отворен към коучинга е един лидер, толкова по-добре ще се представя.

Проблемът е, че често се намесва егото. Най-добрите работодатели са отворени към световните коучъри. Те не се интересуват от задоволяване на егото, когато става въпрос за подобряване на техните резултати; всичко, което търсят е ръбче, независимо колко е малко това ръбче. Когато две компании или опоненти се сблъскат, много често единственото нещо, което спомага за победата е предимство в мисленето, стратегията и техниката.

Стийв Сейлболд, корпоративен консултант, за OpenForum

Източник: https://www.manager.bg/