Грешките, които трябва да допуснете в името на успеха

Грешките, които трябва да допуснете в името на успеха

Грешките, които трябва да допуснете в името на успеха Ако стартирате нов бизнес или искате да се издигнете във фирмената йерархия, вероятно се боите да не допуснете някоя фатална грешка. Основните гафове, като например пропускането на срокове или разпространяването на клюки за шефа, вероятно ще спънат прогреса ви.

И все пак има някои грешки, които могат да ви помогнат по време на пътуването – да ви направят по-добър служител и по-успешен предприемач. Ето кои са те:

1. Манията по социалните мрежи

Общуването в социалните мрежи крие някои потенциално вредни за кариерата гафове, но прекарването на повече време в онлайн пространството може да ви превърне в по-успешен предприемач или дори да ви помогне да си намерите по-добра работа. Много агенции за наемане на персонал използват този вид платформи в търсенето на допълнителна информация за кандидатите.

Онлайн общуването може да е чудесен начин да развиете някои полезни комуникационни умения и да добиете представа за пазара, в който се целите – а тази информация е жизненоважна, когато искате да създадете собствен бизнес. Изграждането на присъствие в социалните мрежи може да ви се струва загуба на време, но то може да разкрие пред вас ценни възможности. Само внимавайте какво публикувате и бъдете позитивни и професионални.

2. Социализиране с колегите

Някои служебни събития извън офиса и дори фирмените екскурзии могат да бъдат повод за голям срам, често заради употребата на алкохол. Повечето от нас са преживявали унижението да се появят на работа, след като предната вечер са си позволили да се отпуснат повечко. Ако започнете да се социализирате по-често с една определена група колеги, може да допринесете за заформянето на клики в офиса, което е вредно за работния дух.

Този аспект от социализирането с колеги може да е проблематичен, но хората, с които работим, често са източник на подкрепа. Те ни помагат да развиваме дипломатическите си умения и други инструменти, необходими в политиката на индустрията или за растежа на компанията. Просто гледайте да не ставате част от една-единствена група. Общувайте с всички, за да поддържате разнообразие от приятелства и ресурси.

3. Приемате позиции, колкото да свържете двата края

Повечето от нас все някога се сблъскват с трудности, когато се опитват да си намерят сигурна работа. Примиряването с неудовлетворяваща роля само за да можем да плащаме сметките е изключително бреме за всички, които някога са заемали високо стъпало във фирмената йерархия. Но вечна е единствено промяната. Може да е тъжно и разочароващо да се занимавате с нещо, за което някога сте смятали, че е „под нивото“ ви, но забравете за това. Тези разочарования могат да бъдат полезни.

Ако в момента заемате нископлатена позиция в сферата на продажбите или сте сервитьор/ка, едва ли бихте искали този етап от живота ви да се превръща в тема на интервюто ви за някой по-престижен и високоплатен пост. И все пак бихте могли да използвате тези по-скромни моменти в своя полза – те могат да ви накарат да излезете от черупката си, да станете по-добър слушател и да се сдобиете с мотивацията, която ви е нужна, за да основете успешна фирма.

4. Отказвате се от листа с плюсове и минуси

Много експерти вярват, че списъците с предимствата и недостатъците на определени работни места или проекти са чудесен начин да вземаме рационални и информирани решения. Понякога обаче е добре да допускате „грешката“ да не прибягвате до тях. Така ще се научите да се доверявате повече на инстинкта си, което – от своя страна – може да ви превърне в по-добър служител и по-успешен предприемач.

Не всички избори могат да бъдат рационални и информирани, затова е важно да слушате инстинктите. Въпреки че новите стартъпи биват насърчавани да предвиждат приходите и загубите си, създаването на връзки с нови клиенти и поемането на рискове често зависят повече от вътрешното ни чувство. Затова от време на време изхвърляйте списъка в коша.

5. Не сте на разположение

Мнозина смятат, че това, да са на разположение, е най-важният фактор за потенциалните им работодатели и клиенти. Но да сте винаги на ръка разстояние може да бъде пагубно. Някои от най-успешните личности, които познавам, са доста трудни за откриване (и причината не е, че ги търся аз).

Ако сте достъпни нон-стоп, значи не успявате да делегирате отговорностите. А това неумение – от своя страна – показва на работодателите, че не сте добър ментор и сте особено податливи на стрес. Прекарвайте известно време далеч от телефона, имейла и компютъра. Обучете някого и разчитайте той да върши вашата работа. Така ще докажете, че не се страхувате да се откажете от настоящата си роля и да се изкачите по-високо в йерархията.

Джон Бойтнот, журналист и дигитален консултант, за Inc.com

Източник: manager.bg