Грешките, които правим, когато търсим обратна връзка

Снимка: Shutterstock

Обратната връзка е ключова за успеха във всяка работа. Истината е, че не съществува заместител на конструктивните критики и полезните съвети на добронамерените колеги, които имат както нужната експертиза във вашата област на професионална реализация, така и знания за настоящото ви представяне в работата . Изслушването на тяхното мнение за начина, по който се справяте, е  изключително важно за елиминирането на голяма част от грешките, които правите, и за придобиването на нови умения, знания и навици.

Въпреки това, много организации страдат от липса на адекватна обратна връзки. Скорошни изследвания установяват, че около 65% от работниците в САЩ смятат, че не получават достатъчна обратна връзка. Освен че влияе негативно на професионалното развитие, липсата на обратна връзка намалява ангажираността, продуктивността и чувството за удовлетворение от работата. Както казва HR специалистът Джош Берсин, „липсата на обратна връзка прави хората по-нервни, подозрителни и неефективни“.

Въпреки че от компаниите зависи да създадат фирмена култура, в която обратната връзка се цени високо, служители също носят лична отговорност да потърсят обратната връзка, от която имат нужда , за да подобрят своето представяне. Това са 3 от най-често срещаните грешки, които хората правят, когато търсят обратна връзка от останалите.

1. Търсят комплименти

Въпреки че в повечето случаи не го правят съзнателно, хората подхождат към търсенето на обратна връзка по начин, който предразполага техния събеседник да даде по-скоро добри отзиви за тяхното представяне. Вземете за пример въпросите „Добре ли беше?“, „Харесахте ли презентацията ми?“, „Доволни ли сте от моя отчет?“ или „Мислите ли, че трябва да искам повишение?“. Тези въпроси имат за цел да просто да затвърдят идеята, че сте се справили добре, вместо да ви дадат реална представа за вашето представяне. Ефектът от този подход е още по-заблуждаващ, когато задавате подобни въпроси на хора, от които знаете, че ще получите позитивен отговор (представете си как една жена пита своя приятелка дали новата и блуза я кара да изглежда дебела).

За да преодолеете този проблем, винаги трябва да давате предимство на обратната връзка, която получавате от хора, които нямат интерес да ви лъжат и да се преструват, за да ви се харесат. Освен това, може да зададете въпроси, които ще бъдат насочени към даването на конструктивната критика, като например: „Какво мислите, че можеше да направя по-добре?“, „Какви грешки забелязахте?, „Какво не ви хареса в моята презентация?“ или „Кои са областите, в които мислите, че имам нужда от още работа?“

Въпреки че всички обичаме да се фокусираме върху силните си страни, човек може да стане по-добър в това, което прави, едва когато започне да обръща повече внимание на своите недостатъци. Именно обратната връзка е ключът към разпознаването на тези слаби страни.

2. Фокусират се върху неща, които не могат да променят

Твърде често хората, които търсят обратна връзка, се фокусират върху фактори, които не могат да бъдат променени, като отминали събития или тяхната собствена идентичност. В крайна сметка, човек може да повлияе единствено на своето настояще и бъдеще, така че няма никакъв смисъл да си губите времето с анализи и размисли над миналото.

Освен това, значително по-лесно е да разкриете пълния си потенциал, ако се фокусирате върху това дапромените поведението си, вместо да опитвате да промените вашата идентичност. Това означава да замените въпросите, свързани с чертите, които описват вашата личност, като това да питате дали сте креативни, емоционално интелигентни или гъвкави. Вместо това трябва да насочите обратната връзка по посока на вашите действия, като например питате дали говорите твърде много по време на срещите, дали отговаряте навреме на получените имейли и дали давате добри предложения по отношение на конкретен проект.

3. Пренебрегват неприятните факти

Може би най-голямата грешка, която може да направи човек, когато търси обратна връзка, е да пренебрегне информацията, която го кара да изглежда зле. Това е изключително жалко, тъй като добронамерената искрена критика е най-ценният тип обратна връзка, която може да получите.

Макар че желанието ни да пренебрегваме критиките, отправени към нас, е напълно естествено, хората с по-високо самочувствие са особено податливи на тази тенденция, която достига своята връхна точка при нарцисите, които мислят себе си за безгрешни. Така че, когато някой ви каже нещо, което не искате да чуете, не забравяйте, че в действителност може да сте получили ценен подарък и че мнението на този човек може да се препокрива с това на много други хора, които не са достатъчно смели да ви критикуват.

Томас Чамаро-Премусик, професор по бизнес психология в Юнивърсити Колидж, Лондон и автор на “Диференциална психология”, за FastCompany.com

Източник: https://www.manager.bg/