Големият мит за успеха

Големият мит за успеха

Големият мит за успеха Милион долара.

Два милиона долара.

Яхта.

По-голяма яхта.

Така изглежда стълбата на успеха според повечето хора.

Всичко започва със съставянето на списък с желания и тяхното отмятане. Автомобилът Audi с 5 скорости и 6-цилиндров двигател се превръща в Audi с 6 скорости, 8-цилиндров двигател и спойлер. Проблемът с този вид стремежи е, че не им се вижда краят. Начинът, по който определяте успеха, диктува начина, по който го преследвате.

Ами ако успехът нямаше нищо общо с постиженията, а със самовъзприятието и възгледа ни за живота? Истината е, че можете или да бъдете успешни, или да преследвате успеха – разликата е огромна, – но никога и двете – те са взаимно изключващи се.

Когато бях част от корпоративния свят, преследвах успеха. Това ме определяше. Рецензиите бяха свързани само с мащаба на моите стремежи и диктуваха настроението и възгледите ми. Ако получавах повече от 4,2 от общо 5 точки за представянето си, се чувствах успял. Ако оценката ми беше по-ниска, увесвах нос и изпитвах срам.

Един ден, възгледът ми за успеха коренно се промени. Спрях да се интересувам от цифрите в банковата си сметка, от колата в гаража си, от броя последователи в Twitter. Вече не ставаше въпрос за постиженията ми, нито дори за самия мен.

Изведнъж, всичко доби смисъл. Имаше един човек, който винаги изглеждаше ядосан. Той просто не можеше да напредне в кариерата си и постоянно бе разочарован. Животът му не се развиваше по план. Успехът все му се изплъзваше. Тогава, този човек разбра, че гневът му влияе на всички около него. Този гняв бе несдържан. Казано по друг начин, той не просто беше разочарован, а и разочароваше всички останали.

В случай че не сте се досетили, говоря за себе си.

Преди бях тиктакаща бомба от разочарование. В стремежа си да постигна повече, позволих на липсата на постижения да диктува настроението ми и да засяга хората около мен.

Най-накрая разбрах, че не исках да имам такова влияние върху близките си. Не исках и да съм този човек. Започнах да измервам успеха си не според постиженията, а според начина, по който – позитивно или негативно, в помощ или във вреда – влияех на околните. Това е огромно, животопроменящо осъзнаване.

Ами вие? Успехите ви дължат ли се на правилната нагласа? Колата няма да ви донесе удовлетворение (Да не говорим колко много гориво „яде” едно Audi с 8-цилиндров двигател). Колкото и яхти да имате, те никога няма да са достатъчно. Най-нещастните хора в света са онези, които са заобиколени от материални придобивки, защото гневът и егоизмът им са отблъснали приятелите и близките им. Те имат тлъсти банкови сметки, но са лишени от съдържателни взаимоотношения.

Не бъдете като тях. Открийте ново мерило за успеха си. Последният не е свързан само с вас.

 Джон Брандън за Inc.com

Източник: http://www.manager.bg