Един научно доказан начин да се чувствате по-малко заети и по-добре

5 лесни начина да изглеждаме по-интелигентни
5 лесни начина да изглеждаме по-интелигентни
Снимка: Shutterstock

Има два начина да се почувстваме по-малко заети и с по-ненатоварен график. Единият е буквално да прехнем част от нещата в календара си. А вторият – всъщност да добавим в него нещо – срещите с приятели.

Може да става дума за общуване с различни групи от близки и приятни хора – от приятели от студентския живот през роднини, които харесваме и обичаме и с които се забавляваме и смеем, до колеги.

Но срещите с приятели са ефективна стратегия да се почувстваме по-малко заети. Това посочва в новата си книга “Off the Clock” експертът по тайм мениджмънт Лаура Вандеркам, цитирана от Business Insider.

“Хората всъщност разширяват времето”, казва тя.

Авторката стига до този извод след проучване, обхванало над 900 души, които са отбелязвали как прекарват времето си в график и са отговаряли на въпроси, сред които как се чувстват по отношение на графика си. Резултатите са показали, че респондентите, които освобождавали време в ежедневието за важните и обичани близки, е било 15% по-вероятно от средното да посочват в отговор по-късно, че като цяло имат време за нещата, които искат да правят.

Мнозина биха казали, че трябва да имаме време, за да прекарваме повече с приятелите, но Вандеркам смята, че връзката работи по обратен начин. Една вечер, прекарана в гледане на социалните мрежи, не би била така запомняща се от вечер на посещение при приятел.

Друго проучване от по-рано – на Харвардския университет, озаглавено “Harvard Study of Adult Development“, също доказа, че прекарването на време с приятели води до по-удовлетворяващ живот. Изследването е било направено върху две групи от мъже с данни, събирани в продължение на 75 години. Изводът бе, че добрите връзки с други хора ни правят по-щастливи и по-здрави.

Затова препоръката е да поставяме връзките си с приятелите като приритет – оказва се, че това е от ключово значение за всичко друго, включително семейството и работата.

Вандеркам съветва читателите на книгата си освен да избират да поддържат приятелства, също и внимателно да помислят с кого ще прекарват дните си. Тя пише, че с времето ще разберат кои са истинските им приятели, защото присъствието им “наистина задълбочава духа”, за разлика от това на други хора, които сме смятали за приятели, само защото ни е било взаимно удобно да сме такива в някакъв момент.

Изследването на “Харвард” пък посочва, че качеството на приятелствата (са разлика от количеството) започва да има по-голямо значение след 30-годишна възраст.

За самата Вандеркам са най-важни връзките с децата й и със социалния кръг – само така човек може да има по-дълбоко чувство за стойността на времето и спомени, които са едновременно абсурдни и вероятно по-значими от всичко друго, което може би ще направи в работата.

Източник: https://www.manager.bg/